ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O sută de instituții din țară au fost dotate cu echipament pentru educația incluzivă

15:32 | 19.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Echipamentul și materialele didactice necesare pentru educația incluzivă, achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, au fost distribuite în cele 100 de centre de resurse pentru educație incluzivă din cadrul instituțiilor de învățământ din țară. Acestea au fost prezentate astăzi, în cadrul unui eveniment online, cu participarea reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), transmite MOLDPRES.

Potrivit MECC, copiii cu cerințe educaționale speciale, psihopedagogii și cadrele didactice de sprijin vor beneficia de echipament specializat și materiale speciale de învățare necesare pentru incluziunea cu succes a copiilor precum: dispozitive pentru urmărirea atenției, roboți educativi, lupe digitale, înregistratoare de voce, seturi de formare a memoriei vizuale, dispozitive pentru reproducerea mai multor mesaje, dispozitive de fonologie și comunicare, dispozitive de apucare a creionului, tastaturi cu vizibilitate sporită, table (planșe) vorbitoare, cititori de imagini, stilouri de vorbire, joystick-uri cu trei mânere, aparate auditive, truse de prim ajutor pentru aparate auditive ș.a.

Totodată, centrele de resurse au fost dotate cu echipamente IT: tablete, laptopuri, imprimante/copiatoare/scanere, proiectoare ș.a. Cele trei sute de tablete și o sută de laptopuri au fost dotate și cu softuri specializate care vor facilita procesul educațional în funcție de necesitățile fiecărui copil.

Asigurarea unei educații incluzive de calitate în fiecare școală în care învață copii cu cerințe speciale este unul dintre obiectivele de bază, trasate în cadrul „Proiectului Reforma Învățământului în Moldova”. În acest sens, de rând cu dotarea instituțiilor de învățământ, sunt instruite cadrele didactice de sprijin și psihopedagogii, iar școlile renovate în cadrul proiectului sunt adaptate pentru copiii cu necesități speciale, fiind dotate cu rampe de acces și ascensoare. Pentru dotarea centrelor de resurse pentru educația incluzivă cu echipament specializat și cu materiale speciale de învățare și predare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și/sau dizabilități din bugetul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” au fost alocate circa 13,3 milioane de lei.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient. 

foto: educatia.school.blog

img21002106

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!