ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Artistul plastic Victor Hristov își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

08:15 | 25.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Victor Hristov, deținător al mai multor premii în domeniul picturii, a împlinit astăzi 75 de ani, informează MOLDPRES.

Potrivit criticului de artă Constantin Spânu, opera pictorului Victor Hristov aduce în fața spectatorului o lume artistică inedită ce poartă în sine în aceeași măsură amprenta realității și a fantasticului, integrate organic într-un tot unitar indispensabil.

Victor Hristov s-a născut la 25 martie 1946 în orașul Cimișlia. În 1975 a absolvit  Școala Republicană de Arte Plastice ”I.E. Repin” și în 1988 – Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, Facultatea pictură și grafică. Din același an, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

Din 1988, a fost angajat în calitate de pictor la mai multe instituții de stat din țară. A fost președinte al Asociației de Cultură și Artă ”Coloritum” (1996-2006), director-organizator al Taberei Internaționale de Creație ”Cimișlia (1997-2015). În anii 1997-2017, a participat la 29 de tabere internaționale de pictură. În 1992-1994 a fost vicepreședinte al UAP. În 2000, a devenit membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP) UNESCO. În 2003 este ales membru de onoare al Uniunii Naționale a Artiștilor Plastici din Ucraina. Cetățean de onoare a orașului Cimișlia (2010).

A participat la peste 250 de expoziții internaționale și naționale, fiind menționat cu mai multe premii, inclusiv cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova pentru ”Excelență în artă” (2003), premiul pentru participarea la expoziția ”Saloanele Moldovei” (2003), precum și cu o serie de diplome (Diplomă la expoziția ”…Din eternitate în etern” (Chișinău, 1994), Bienala Internațională Marina-96 (Odesa), Diplomă la expoziția ART Expo-97 (Novi Sad, Serbia) etc. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice și private din mai multe țări: Armenia, Bulgaria, Cehia, Elveția, Franța, Georgia, Germania, Israel, Iugoslavia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria și Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!