ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

R. Moldova va beneficia de servicii mai ieftine în cadrul unui Acord Regional de Roaming

12:12 | 20.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Prețurile pentru serviciile de roaming în țările Parteneriatului Estic se preconizează să scadă cu aproape 90% până în 2026, în baza unui Acord Regional de Roaming (RRA) care în prezent este în proces de finalizare cu sprijinul EU4Digital, transmite MOLDPRES.

RRA acoperă capacitatea clienților operatorilor de telefonie mobilă din țările parteneriatului (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) de a utiliza serviciile mobile în timp ce vizitează oricare dintre cele șase țări.

În februarie 2019, în cadrul celei de-a Treia Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului Estic privind Economia Digitală, cele șase țări partenere din est și-au reafirmat angajamentul de a semna un Acord Regional de Roaming. În urma acestei aprobări finale, echipa Programului EU4Digital responsabilă pentru Normele în domeniul Telecomunicațiilor a lucrat la o inițiativă regională care vizează armonizarea cadrelor internaționale de reglementare pentru serviciile de roaming mobil în țările partenere din est.

„Un Raport privind roamingul realizat de Programul EU4Digital arată că RRA ar aduce un beneficiu pozitiv societății din țările partenere din est. Se preconizează ca prețurile serviciilor de roaming pentru clienți în cele șase țări partenere din est să fie reduse treptat pe parcursul unei perioade de tranziție de cinci ani, permițând ajustările necesare pe piață”, indică eufordigital.eu.

La sfârșitul acestei perioade, în 2026, se preconizează ca prețurile cu amănuntul pentru serviciile de roaming din țările Parteneriatului Estic să fie reduse cu 87% pentru consumatori. Impactul general pozitiv este estimat la 4,6 milioane de euro, cifră care reprezintă diferența dintre surplusul consumatorilor și pierderile de venituri pentru operatorii de telefonie mobilă.

foto: muztur.by

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!