ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Maia Sandu a adresat un mesaj cu ocazia Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl

11:09 | 26.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj cu ocazia Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl, marcată anual pe 26 aprilie. Şefa statului şi-a exprimat recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul concetățenilor noștri, datorită cărora sute de mii de vieți au fost salvate de pericolul contaminării radioactive, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Astăzi comemorăm victimele de la Cernobîl și tragedia prin care au trecut familii întregi. După accident, mii de oameni și-au sacrificat sănătatea în acțiunile de lichidare a consecințelor catastrofei. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri s-au implicat în acea perioadă pentru a salva vieți omenești și mediul înconjurător. Doar jumătate din ei mai sunt astăzi în viață - cei care necontenit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă oameni dragi care nu mai sunt alături”, se spune în mesajul semnat de Maia Sandu.

„În numele meu și al întregii țări, îmi exprim recunoștința și respectul pentru sacrificiul și eroismul din acele zile, datorită cărora sute de mii de vieți au fost salvate de pericolul contaminării radioactive”, se mai arată în mesajul adresat de președintele Maia Sandu.

În mesaj se menționează că la Cernobîl, cu 35 de ani în urmă, s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. După explozia reactorului au decedat zeci de oameni, sute de mii au fost evacuați și milioane au fost expuși radiațiilor extrem de periculoase, căci norul radioactiv s-a extins pe o bună parte a continentului european. Iar efectele pe termen lung asupra sănătății și mediului ale acestui cataclism sunt și acum studiate. În acest context, șefa statului amintește că poluarea nu se oprește la frontiere, de aceea, este nevoie de o cooperare strânsă între țările lumii pentru înăsprirea normelor privind securitatea nucleară și elaborarea unor politici pentru a se evita asemenea dezastre.

„Catastrofa de la Cernobîl ne învață o lecție fundamentală - o societate poate depăși tragediile colective doar dacă lucrează solidar pentru binele comun și are instituții care pun în prim plan protejarea vieții oamenilor și a mediului înconjurător. Asta ne dorim să construim în Republica Moldova - un stat care se gândește la binele oamenilor și acționează responsabil și transparent pentru o viață bună a cetățenilor săi”, se mai spune în mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl.

img21003081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!