ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Investitori italieni au fost invitați să cunoască oferta producătorilor agricoli din R. Moldova

20:17 | 27.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Produsele agroalimentare din Republica Moldova, exportate în peste 70 de țări din lume, ar putea ajunge în cantități mult mai mari în piețele și magazinele din Italia. Asta, după ce în cadrul unui webinar online, membrilor Confederației Generale în Agricultură din Italia le-au fost prezentate oportunitățile investiționale în ţara noastră, precum și avantajele pe care le aduc investițiile în sectorul agricol, transmite MOLDPRES.

Peste 90 de antreprenori și investitori italieni, membri ai Confederației Generale în Agricultură din Italia (Confagricoltura), au aflat despre oportunitățile de investiții în domeniul agricol din țara noastră, în special în sectorul fructelor și legumelor, plantelor oleaginoase, cerealelor, producției de zahăr, zootehnic, vitivinicol și produselor Eco.

În cadrul evenimentului, directorul general al Agenției de Investiții Rodica Verbeniuc, le-a vorbit oamenilor de afaceri italieni despre calitatea produselor moldovenești și succesul obținut de Republica Moldova la capitolul exportului de vinuri.

„În prezent, când tehnologia informației este un sector care ne clasează în topurile internaționale și care pentru prima dată a depășit exportul de vinuri, cu peste 400 de milioane de lei, poate oferi oricând inovație și infrastructură revoluționară în agricultura națională. Autoritățile de la Chișinău depun toate eforturile necesare pentru a aduce acest sector mai aproape de procesul de modernizare, precum și valorificarea produsului Eco cât mai mult în Europa. Agricultorii încearcă să treacă la tehnica livezilor moderne, folosind drone agricole, sisteme de fertirigare, sisteme unice de formare a scheletului pomului după tehnologii franceze (Drapeau Marchand), precum și tehnici noi în sistemele de irigație”, a spus Verbeniuc.

La rândul lor, reprezentanții Confagricoltura s-au arătat interesați de oferta investițională a Republicii Moldova. Ei au precizat că doresc să viziteze țara noastră cât de curând posibil pentru a înțelege direct potențialul și posibilitățile de colaborare.

Ultimele statistici arată că Italia a ajuns a fi al doilea cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova în 2018-2019, în perioada 2014-2018 fiind înregistrată o creștere a exporturilor de 7% (309.6 milioane de dolari), iar în anul 2018 a fost stabilit un record, comparativ cu 243.4 milioane dolari în 2014. În prezent, cele mai exportate produse agricole în Italia sunt grâul, porumbul, uleiul de semințe de floarea-soarelui, nucile, prunele, vinurile din struguri proaspeți, fructele uscate și mierea de albine. În anul 2018,
40.3% din exportul total moldovenesc de produse alimentare a ajuns pe piața Italiei.

foto simbol

img21003128

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!