ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost stabilit topul celor mai transparente întreprinderi cu capital public

10:45 | 09.06.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Clasamentul transparenței întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova a fost prezentat recent, în cadrul unei conferințe online, desfășurată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" și Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii /MEI/, întreprinderile au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență, cum ar fi indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate.

Astfel, Întreprinderea de stat „Moldelectrica", administrată de MEI și întreprinderile „MoldATSA" și „Energocom", în consiliile de administrație ale cărora se regăsesc reprezentanți ai MEI, sunt cele mai transparente întreprinderi cu capital public din Republica Moldova în anul 2020, potrivit clasamentului stabilit.

Cele trei întreprinderi s-au poziționat cel mai bine la categorii precum transparența și accesul la informație, indicatorii economici, achizițiile publice și proprietatea, dar și la altele. Astfel, din totalul de 100 de puncte pentru o întreprindere, Î.S. „Moldelectrica" a acumulat 58,4 puncte, Î.S. „MoldATSA" – 58,3 puncte și, respectiv S.A. „Energocom" a obținut 56,5 puncte.

Pentru calcularea clasamentului de transparență a fost monitorizată activitatea a 60 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova. Întreprinderile au fost selectate în funcție de mărimea activelor, importanța domeniului de activitate al acestora, cu includerea nemijlocită și a întreprinderilor fondate de către autoritățile publice locale.

Potrivit datelor din Registrul de stat, la data de 1 ianuarie 2021, în Republica Moldova erau înregistrate 187 de întreprinderi de stat și 80 de societăți comerciale în care statul deține cotă-parte în capitalul social.

foto: MEI

img21004113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!