ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un program de instruire pentru vinificatori a fost lansat cu susţinerea USAID

12:04 | 02.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Reprezentanți a peste 40 de vinării mici din țară au participat la prima instruire, organizată în cadrul Cramei Mircești, din satul omonim, raionul Ungheni. Studiul se înscrie într-un program de instruire a micilor vinificatori, ce se va desfășura în următoarele săptămâni cu suportul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, transmite MOLDPRES.

Instruirea s-a axat pe înființarea și gestionarea viilor superintensive, practicile inovative și cost-eficiente de producere a vinului, managementul apelor reziduale în condițiile unei mici crame etc. De asemenea, micii vinificatori au fost informați despre posibilitate de dezvoltare a unor afaceri profitabile prin combinarea activității de producere a vinului cu cea turistică.

Mulți dintre micii vinificatori se confruntă cu lipsa de cunoștințe și experiență de dezvoltare a unor afaceri vinicole fezabile și de implementare a tehnologiilor avansate de producere a vinului.

Potrivit lui Arcadie Foșnea, proprietarul Cramei Mircești și președintele Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, micii vinificatori trebuie să se orienteze spre producerea vinurilor artizanale de calitate înaltă cu accent pe tehnologii durabile, cu impact minim asupra mediului, păstrând biodiversitatea și valorificând avantajele geografice și potențialul turistic al regiunii. ”Micul vinificator este un om de creație și nu poate concura cu întreprinderile mari de producere a vinurilor, pentru că scopul activității lor este diferit și gustul vinului lor este diferit”, a spus Foșnea.

În prezent, Asociația Micilor Producători de Vinuri întrunește 50 mici producători de vinuri, care exploatează peste 400 hectare de viță-de-vie, produc anual peste 600 mii de sticle de vin, plasate pe piața locală și exportate în 17 state. Aceste vinuri au fost apreciate cu peste 270 de medalii la concursuri internaționale.

foto: USAID 

img21004731

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!