ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un festival din România va colecta fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii din Chișinău

10:35 | 10.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” din România va colecta mijloace financiare pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău. O ediție specială a acestui festival se va desfășura în perioada 20-22 august, în spații publice și centre culturale din Târgu Mureș, România, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, evenimentul este o reverență adusă Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a născut în Transilvania.

„Festivalul de Operă „Virginia Zeani” și-a asumat, prin semnarea unui acord, rolul de partener și mediator în campania de strângere de fonduri pentru reconstruirea Filarmonicii din Chișinău. Suntem alături de autorități, de muzicieni și de publicul basarabean. Au pierdut un centru cu imensă valoare simbolică”, a menționat directorul Festivalului, Mihai Jurgiu.

La rândul său, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, a afirmat că instituția să facă o campanie activă pentru colectarea fondurilor necesare reconstrucției, alături de iubitorii muzicii din Republica Moldova și din diasporă și alături de parteneri de încredere la nivel european și internațional. ”Festivalul Regal de Operă “Virginia Zeani”, prieten cu tradiție, ne este alături în acest demers, urmând să dezvoltăm împreună proiecte în măsură să le vorbească despre importanța instituției noastre celor care au gust pentru frumos și disponibilitatea să ajute”, a subliniat Svetlana Bivol.

La 24 septembrie 2020, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău a avut loc un incendiu puternic, pe care pompierii au reușit să-l lichideze complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat. 

img21005775

img21005775

img21005775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!