ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul bucovinean Ilie Motrescu ar fi împlinit 80 de ani

13:58 | 18.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 aug. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul și publicistul Ilie Motrescu, profesor, folclorist și muzician bucovinean, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 18 august 1941, la Crasna Putna, județul Storojineț, Bucovina, astăzi Ucraina. După absolvirea școlii generale din satul natal și-a urmat studiile la Facultatea de Limba și Literatura Română și de Muzică a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți (1959-1964). Activează apoi ca profesor școlar (1965-1967), având ore de limbă și literatură română și muzică la Școala generală Nr. 4 din Crasna și la școala serală, unde a mai predat și alte obiecte umanistice.

În 1967 s-a transferat la Cernăuţi, angajându-se la ziarul nou înființat „Zorile Bucovinei”, în calitate de lucrător literar la Secţia de cultură, unde a lucrat până în momentul asasinării sale de către regimul totalitar comunist.

Potrivit ”Calendarului Național”, în scurta-i viață, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat și a adunat multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. A scris eseuri, amintiri, proză scurtă. În primul an de studenție (1959) a publicat, cele mai reușite poezii ce le scrisese până atunci, 27 la număr, într-o culegere, dedicată fraților săi mai mici, gemenii Grigore și Nicolae, intitulată „Cântarea Carpaților”, azi o raritate, ca și toate edițiile din scrisul său. Abia după 32 de ani de la tragica-i dispariție a fost publicată, în primăvara anului 2001, când ar fi împlinit 60 de ani de viață, cartea de versuri și proză „Hora vieții”. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.

A fost un harnic culegător de folclor, a posedat o voce bună, îi plăcea dansul, cânta la vioară, practica sportul. A colaborat prin anii ’60 la ziarele „Satul sovietic”, actualmente „Meleag natal” (Storojineț), „Cultura” (Chișinău), „Zorile Bucovinei” (Cernăuți). Versurile sale au mai fost tipărite în culegeri, precum „Glasuri tinere” (1971) și „Dintre sute de catarge” (1973). Este prezent în volumul lui Adrian Dinu Rachieru „Poeți din Bucovina” (1996), în antologia „Eterna iubire: versuri de dragoste ale poeților din Basarabia și nordul Bucovinei” (1999), în cartea lui Dragoș Tochiță, „Românii de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupației nordului Bucovinei și terorii staliniste” (1999). Este prezent și în almanahul tuturor românilor „Apă vie - 2002”, unde Nicolae Motrescu (fratele poetului) a prezentat doar un crâmpei din șirul de materiale consacrate lui Ilie Motrescu, cu titlul „Moartea unui poet”.

Despre Ilie Motrescu și creaţia sa s-au tipărit mai multe cărţi. Anul 2001 a fost declarat „Anul Motrescu” în Bucovina, iar în 2003, la inițiativa revistei „Crasna” și cu sprijinul financiar al Uniunii Scriitorilor din România, s-a instalat o placă comemorativă pe casa părintească în care s-a născut și a creat poetul. A decedat la 26 iulie 1969, la Crasna.

img21006019

img21006019

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!