ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Actorul și regizorul Igor Chistol își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

08:11 | 07.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și cinema, regizorul și scenaristul Igor Chistol a împlinit astăzi 50 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1971, în orașul Bălți. Talentul său actoricesc a fost descoperit pe scena Colegiului Feroviar din Bălți. A absolvit Școala Superioară de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova, Facultatea de Actorie. Teatrul moldovenesc l-a apreciat drept unul din cei mai talentați „șciukiniști”.

A început activitatea profesională cu spectacolul-comedie „Chirița în provincie” la Teatrul „Eugen Ionescu” (în prezent - Teatrul Național ”Eugene Ionesco”), în rolul Chiriței. A evoluat în rolul lui Radu Ștefan în piesa de teatru „Radu Ștefan. Întâiul și Ultimul”, Dmitri Karamazov în „Frații Karamazov”, Tata în „Hamlet” și multe alte roluri. A jucat pe scena teatrelor din Chișinău: „Mihai Eminescu”, „Eugen Ionescu”, „A. P. Cehov”, apoi pe scena teatrelor din orașul Moscova.

Potrivit ”Calendarului Național”, în materie de film s-a făcut remarcat în producția cinematografică de succes pe ambele maluri ale Prutului „Nunta în Basarabia”. Este cunoscut de telespectatori și din diverse parodii și spoturi publicitare. S-a filmat în unul dintre cele mai cunoscute seriale rusești - „Универ”, apoi în filmele „Моя прекрасная няня”, „Балабол”, „Танцор”. Joacă pe scenele teatrelor de la Moscova, alături de celebri actori ruși, precum Marina Diujeva, Igor Dronov, Alexandr Lobanov ș. a.

Are în palmares zeci de roluri în filme celebre din Rusia, în seriale și showuri de televiziune. În prezent actorul este implicat într-un proiect moldo-ruso-ucrainean de mare amploare. Participă la filmările primului serial detectiv moldovenesc „Anchetatorul Gorceakova”. A fost nominalizat de șapte ori la Gala cineaștilor pentru pelicula „Ultima zi din mai” și distins cu Premiul pentru cel mai bun rol masculin.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!