ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania a donat Republicii Moldova un milion de măști chirurgicale

08:43 | 17.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Circa un milion de măști chirurgicale au fost donate suplimentar Republicii Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei și Organizației Mondiale a Sănătății. Ajutorul umanitar în valoare de 291 000 USD a ajuns ieri la Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, echipamentul de protecție personală va fi distribuit de către minister în spitalele municipale și raionale și în centrele de asistență medicală primară. Măștile chirurgicale vor fi repartizate și în instituțiile medicale din regiunea transnistreană.

„Donația este foarte importantă pentru protecția lucrătorilor medicali. Germania este unul dintre cei mai solizi parteneri ai țării noastre în lupta cu virusul COVID-19. Din valoarea totală de ajutoare umanitare și echipamente de protecție recepționate de Republica Moldova de la declanșarea pandemiei de 810 milioane lei, valoarea ajutorului oferit de poporul german constituie 305 milioane lei. Pe parcurs au primit: 100 ventilatoare pulmonare, 900 de pulsoximetre, 4 milioane de măști, 7 milioane de măști chirurgicale, 500 de milioane de mănuși, 156 mii de costume de protecție și astăzi, la acest suport, se adaugă 1 milion de măști. Acest gest de solidaritate demonstrează, o dată în plus, cât de important este să respectăm măsurile epidemiologice, precum distanța socială, purtarea măștii de protecție, igienizarea regulată a mâinilor și vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a putea combate pandemia”, a menționat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

La rândul său, Angela Ganninger, Ambasadoarea Republicii Federale Germania la Chișinău a declarat: „Germania a sprijinit Republica Moldova de la izbucnirea pandemiei cu ajutoare în valoare de aproape 20 de milioane de dolari, cea mai mare contribuție unică la combaterea pandemiei în Moldova. Astfel, Germania manifestă solidaritate faţă de oamenii din R. Moldova”.

Miljana Grbic, reprezentanta OMS la Chișinău a subliniat că „la începutul pandemiei s-a constatat că lucrătorii medicali din întreaga lume au fost expuși unui grad de infectare cu COVID-19 de trei ori mai mare decât populația generală. “Una dintre preocupările principale ale OMS reprezintă  asigurarea cadrelor medicale cu echipamente personale de protecție. Lipsa acestora și pregătirea insuficientă privind utilizarea lor determină creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul angajaților din spitale și centre de sănătate. Până la această oră, Republica Moldova a beneficiat de ajutor umanitar direct din partea OMS în valoare de 6,5 milioane USD”, a spus Grbic.

Datele OMS arată că la nivel mondial au fost înregistrate peste 200 milioane de cazuri de COVID-19.

Foto: MS

img21006822

img21006822

img21006822

img21006822

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!