ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău s-a încheiat cu un spectacol al teatrului din Constanța

14:07 | 29.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 15-28 septembrie, în cadrul celei de-a 100-a stagiuni a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” (TNME), s-a încheiat ieri seară cu spectacolul ”Maria Tănase. O poveste” de Carmen Lidia Vidu al Teatrului de Stat din Constanța. În aceeași zi, teatrul respectiv a mai prezentat spectacolul ”Jocuri în curtea din spate”, în regia Dianei Mititelu, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Larisa Turea, critic de teatru, secretar literar al TNME a menționat că ”Maria Tănase. O poveste” este un one woman show care înfăţişează o versiune despre viaţa celebrei cântăreţe, cu aspecte ale personalităţii ei care sunt mai puţin cunoscute. Documente autentice, scrisori de arhivă, frânturi din interviurile, gândurile şi amintirile ei, analogii cu Edith Piaf sau cu Frida Kahlo, toate alcătuiesc o imagine coerentă a unei femei superbe şi puternice. Într-o montare inedită, cu o imagistică luxuriantă, actriţa şi cântăreaţa Mirela Pană interpretează şi şase dintre cântecele superbe ale Mariei Tănase, acompaniată de pianista Elena Gatcin.

Potrivit directorului instituției, Petru Hadârcă, ediția din acest an s-a aflat sub aura spirituală a lui Ion Caramitru, ex-ministru al Culturii din România, director general al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București, decedat recent. ”Acest Regal teatral, susținut cu generozitate de Institutul Cultural Român, s-a constituit într-o adevărată platformă a dialogului cultural, oferind artiștilor și spectatorilor șanse de integrare și conexiune la fluxurile creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene”, a mai spus Petru Hadârcă.

Cea de-a șasea ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a fost inaugurată pe 5 septembrie cu premiera spectacolului ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea.

Prima ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești a avut loc în 2014, iar inițiatorul proiectului este Petru Hadârcă.

img21007169

img21007169

img21007169

img21007169

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!