ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cinci romane ale scriitorilor moldoveni au fost discutate la București

14:58 | 18.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Cinci romane ale scriitorilor moldoveni șaizeciști au fost discutate la București, în cadrul proiectului „Romanul românesc din stânga Prutului”, care a fost inițiat în anul curent, informează MOLDPRES.

„Romanul românesc din stânga Prutului” este un proiect cultural al Asociației pentru cultură și arte ”Arbor”, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, și are scopul să familiarizeze publicul din România cu cinci romane ale scriitorilor basarabeni șaizeciști, romane care au schimbat fața literaturii din stânga Prutului. Este vorba despre „Povestea cu cocoșul roșu” (1966) de Vasile Vasilache, „Zbor frânt” (1966) de Vladimir Beșleagă, „Biserica albă” (1987) de Ion Druță, „Venetica” (1998) de Ariadna Șalari și „Hronicul găinarilor” (2006) de Aureliu Busuioc.

Solicitată de agenție, Victoria Nagy Vajda, președintele Asociației Arbor”, a menționat că acest proiect nu este un simplu act de promovare, ci un demers interpretativ, o punere în contextul mai larg al literaturii române. Cinci critici de primă mărime din generația tânără: Marius Chivu, Andreea Răsuceanu, Cosmin Ciotloș, Florina Pîrjol și Bogdan Crețu, au scris câte un text de critică literară despre romanele din proiect și au participat la dezbaterile literare desfășurate în cadrul unui eveniment public.

Dezbaterile în format audio pot fi ascultate pe pagina web a Asociației pentru cultură și arte Arbor, lansată cu ocazia acestui proiect, și care include mai multe texte, interviuri și materiale video despre artiștii promovați de Arbor și proiectele culturale pe care le organizează: https://www.arborinstitute.eu/podcasts-literatura/.

img21007769

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!