ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cahul a fost finalizat un proiect transfrontalier de dezvoltare a meşteşugurilor populare

10:38 | 19.10.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. La Cahul a fost desfășurată Conferința de finalizare a proiectului "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă". Acesta a fost implementat de către  Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din Republica Moldova, în calitate de beneficiar lider, și Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, în calitate de partener, în cadrul Programului Operațional Comun România-R. Moldova, 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și regionale, agențiilor și organizaţiilor neguvernamentale interesate în promovarea meșteșugurilor populare autentice și dezvoltării turismului din Regiunea de Dezvoltare Sud, precum și meșteri populari din grupul țintă, echipa și colaboratorii proiectului din partea ambilor parteneri. S-au făcut bilanțuri, au fost trase concluzii, fiind stabilite direcții ulterioare de promovare a meșteșugurilor populare autentice.

Potrivit Vioricăi Cuțitaru, manager de proiect din partea Agenției de Dezvoltare Regională Sud, programul, care a durat 16 luni, a fost important pentru că a antrenat meşteri populari de pe ambele părţi ale Prutului. „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud din Moldova și județele Vaslui și Galați din România se va îmbunătăţi, după ce a fost identificată în cadrul activității de cartografiere a meșterilor populari din aria proiectului”, a estimat Viorica Cuţitaru.

La rândul său, Silvia Cozmîncă, manager de proiect din partea  Asociației "Art-Meșteșugurile Prutului", a informat participanții despre activitățile proiectului privind dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale meșterilor populari și transmiterea meșteșugurilor tradiționale către tânăra generație, cum sunt atelierele de instruire a meșterilor populari și Tabăra de vară "Inițierea tinerilor în meșteșuguri tradiționale".

În cadrul conferinţei a fost inaugurată şi o expoziție permanentă a lucrărilor prezentate de meșterii populari din grupul țintă al proiectului. Meșterii populari au prezentat lucrările expuse pentru vizualizare, precum și pentru recepţionarea comenzilor de confecționare din partea vizitatorilor. Tot aici, vizitatorii pot găsi datele de contact ale meșterilor populari din grupul țintă al proiectului și descrierea meșteșugurilor practicate, expuse în Broșură proiectului.

În cadrul conferinței de finalizare a proiectului a fost semnat Acordul de colaborare între ADR Sud și Palatul de Cultură "Nicolae Botgros" din Cahul privind gestionarea expoziției permanente a lucrărilor meșterilor populari din rețeaua transfrontalieră CRAFTs4ED din aria proiectului.

Foto: ADR Sud

img21007792

img21007792

img21007792

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!