ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Spitalele din Chișinău au ajuns la capacitatea maximă de tratament al bolnavilor de coronavirus

10:42 | 25.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. În spitalele municipale din Chișinău nu mai există locuri de tratament pentru pacienții cu COVID-19, transmite MOLDPRES.

Primarul Ion Ceban a anunțat astăzi, după ședința Comisiei Municipale Extraordinare de Sănătate Publică, că toate cele opt spitale municipale sunt activate pentru vindecarea bolnavilor de coronavirus și că întreaga capacitate de tratament, 1 553 de paturi, este ocupată. „50 la sută din pacienții internați în spitalele municipale nu au domiciliul în Chișinău, presiunea pe sistemul municipal de sănătate este enormă. Vom ajunge în situația în care spitalele municipale ar putea să nu primească bolnavi care nu au domiciliul în Chișinău”, a declarat Ceban.

În același timp, edilul a menționat că autoritățile nu au rambursat cheltuielile instituțiilor municipale de sănătate care au tratat bolnavi de coronavirus în 2020 și 2021. “Solicităm autorităților guvernamentale achitarea acestor sume restante, pentru ca instituțiile municipale de sănătate să poată procura medicamentele și consumabilele necesare funcționării acestor instituții”, a specificat sursa citată.

În contextul creșterii numărului de bolnavi de coronavirus, Ion Ceban a solicitat crearea unui centru unic de comandă pentru gestionarea pandemiei.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până astăzi în Republica Moldova s-au înregistrat 328 000 cazuri de COVID-19, iar 306 269 bolnavi au fost tratați.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!