ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Radio Moldova marchează 91 de ani de la fondare

13:33 | 30.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. Radio Moldova sărbătorește astăzi 91 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, a afirmat că aceasta este cea mai veche instituție publică din țară. „Am fost alături de ascultători în vremurile cele mai frumoase și în cele mai grele. Radio Moldova are un patrimoniu bogat și promovăm valorile culturii naționale și universale. Ținem foarte mult să fim corecți și echidistanți. Radio Moldova are emisiuni pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, care sunt transmise pe trei canale: Radio Moldova, care este un post generalist, dar cu accentul pe actualitate, Radio Moldova Muzical și Radio Moldova Tineret”, a menționat Veaceslav Gheorghișenco.

Potrivit sursei citate, în 91 de ani s-au schimbat multe lucruri. ”Au fost timpuri pe care le știm altfel, dar și atunci am avut profesioniști de primă mărime, oameni care vorbeau o limbă română corectă și frumoasă. Anul trecut, la cea de-a 90-a aniversare, pe parcursul unei săptămâni am desfășurat un proiect foarte interesant la Radiojurnalul Amiezii. Foști crainici - Ion Munteanu, Tamara Berzoi, Mariana Bahnaru, Vera Mereuță, voci de aur ale Radio Moldova, au citit știri împreună cu redactorii-prezentatori din Redacția Actualități de azi. Începând cu 20 aprilie 2021, Studioul numărul unu din cadrul instituției Radio Moldova poartă numele regretatului jurnalist Alexei Revenco, Maestru în Artă, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, considerat vocea de aur a postului public național. În acest mod, ne-am dorit să aducem un omagiu celui care a fost Alexei Revenco, o voce de aur, un om de o cumsecădenie rară, un om cu caracter și, în același timp, foarte modest. În studioul nr.1 el a lucrat 43 de ani la rând. Cred că cei care vor veni după el și vor intra în acest studio, își vor aminti de cel care a adus glorie instituției noastre”, a subliniat Veaceslav Gheorghișenco.

Pe data de 1 octombrie 1930, s-a luat decizia de creare a unui post de radio care să emită permanent pe teritoriul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (R.A.S.S.M.), aflată în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Primul emițător radio de 4 KGZ a fost instalat la Balta, pe malul stâng al Nistrului. Mai târziu, un emițător de 10 KHZ a fost instalat la Tiraspol. Prima emisie radio a avut loc pe data de 30 octombrie 1930. Radioul moldovenesc din acea vreme transmitea, în mare parte, emisiuni cu conotație politică și socială.

În anul 1939 a fost inaugurat postul de radio Basarabia, care a realizat emisiuni proprii în limbile română, rusă și germană. Acesta a fost construit la Chișinău de firma germană Marconi-Telefunken după cele mai avansate tehnologii, dar a funcționat foarte puțin - până la 28 iunie 1940. De la radio Basarabia angajații care s-au retras peste Prut au luat cu ei doar niște lămpi și carul de reportaj. În scurt timp, lămpile au fost aduse de la Kiev și postul de radio și-a reluat activitatea, dar deja cu personal de la postul de radio Tiraspol și angajați din Chișinău. În partea a doua a secolului al XX-lea, Radiodifuziunea Națională a emis pe trei canale: Radio Moldova (numit și programul 1), post generalist, Programul 2 Luceafărul, post cultural cu prima emisie stereo din țară, închis mai târziu din motive financiare, Radio Moldova Internațional, care a difuzat în perioada 1992-2010 emisiuni în limbile română, rusă, engleză, franceză și spaniolă.

Arhiva Radio Moldova (memoria Radio Moldova) este prima, cea mai veche și cea mai bogată arhivă media din R. Moldova. Prima înregistrare datează cu anul 1949, un cântec de glumă în vocea lui Eugeniu Ureche. Pe parcursul anilor, Fonoteca de aur a Radio Moldova s-a îmbogățit cu valori de unicat ale istoriei și culturii noastre. Arhiva sonoră este stocată pe o suprafață de 378,4 metri pătrați și conservă, pe diferite suporturi, circa 128 mii 359 de unități cu durata de 380.074 mii de ore, structurate în două compartimente: arhiva muzicală: 89.981 unități cu durata de 16.472 ore, arhiva „vorbită”: 38.378 unități cu durata de 363.602 ore. Înregistrările sunt compartimentate conform unei structuri tematice. Emisiunile emblematice ale postului se regăsesc de asemenea ordonate în compartimente precum: Istorice, Literare, Muzicale, Teatru, Copii, Tineret, Minorități Naționale etc.

În prezent, Radio Moldova emite pe unde medii AM – trei frecvențe cu acoperire largă pe toată țara, dar și în țările limitrofe, precum și numeroase frecvențe scurte FM, care de asemenea acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova. Anterior, Radio Moldova a emis și pe unde ultrascurte.

img21008184

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!