ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opt şcoli sunt eficientizate energetic cu susţinerea Germaniei şi a UE

09:45 | 04.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Liceul teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova a găzduit recent o masă rotundă privind rezultatele obținute la implementarea sistemului de management al energiei în opt școli, beneficiare ale unor proiecte de eficientizare energetică a clădirilor, cu finanțare din partea Uniunii Europene. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, transmite MOLDPRES.

Reprezentanți ai echipelor de management energetic din instituții educaționale din țară și ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ au făcut un schimb de opinii în privința beneficiilor în implementarea sistemului de management energetic, planului de acțiuni pentru eficiență energetică, au identificat provocări și soluții pentru asigurarea durabilității în administrarea sistemului de management energetic în instituțiile publice.

Participanții s-au familiarizat cu prezentările făcute de echipele de management energetic de la liceele din Leova, Ungheni, și gimnaziul din Flămânzeni (raionul Sângerei), datele privind monitorizarea consumului de energie și apă în instituțiile respective. Participanții la eveniment au vorbit despre experiențele lor în realizarea activităților cu implicarea elevilor și părinților din comunitate și raion și au apreciat asistența care le-a permis să informeze comunitatea despre eficiența energetică, să asigure transparența și calitatea lucrărilor prin monitorizarea lor de către grupurile de monitorizare formate din părinți și alți membri ai comunității.

Reprezentanții școlilor au mai constatat că derularea lucrărilor de renovare în perioada anului școlar a afectat procesul de învățământ, însă toți au fost de acord că efectele benefice ulterioare merită răbdarea manifestată. Unii participanți au menționat interesul în creștere al multor tineri față de eficiența energetică. Deși în unele instituții încă nu sunt finalizate lucrările de renovare, numărul de elevi școlarizați la 1 septembrie 2021 a crescut față de anul precedent.

O provocare aparte, pe care au menționat-o reprezentanții școlilor, ține de cadrul normativ din țară și de reglementările bugetare care duc la imposibilitatea de acumulare a unor economii pentru investiții capitale. În acest sens, participanții au propus unele soluții, una din care ar fi planificarea bugetului școlilor nu pentru un an de zile, ci pe o perioadă de 3-5 ani.

Opt școli din ţară: Liceele teoretice „Constantin Spătaru” din Leova, „Matei Basarab” din Basarabeasca (Regiunea de dezvoltare Sud), „Mihai Eminescu” din Ungheni, „Ion Vatamanu” din Strășeni, Holercani din satul Holercani, raionul Dubăsari, și „Alexei Mateevici” din Șoldănești (Regiunea de dezvoltare Centru), liceul „Dimitrie Cantemir” din Bălți și gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei (Regiunea de dezvoltare Nord), pe parcursul anilor 2019-2020, au beneficiat de asistență din partea GIZ Moldova în implementarea unui sistem de management energetic, inclusiv elaborarea planului de management energetic cu un plan de acțiuni în eficiența energetică pentru anul 2021.

Foto: GIZ Moldova

img21008329

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!