ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Construcţia drumului local Scoreni-Malcoci a avut un impact benefic în regiune

11:28 | 18.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Autorităţile regionale din centrul ţării au efectuat ieri o vizită de monitorizare post-implementare a proiectului de construcţie a drumului local L452 pe traseul satul Scoreni, raionul Străşeni - satul Malcoci, raionul Ialoveni. Specialiştii au avut scopul să evalueze impactul proiectului în comunitate, constatând că acesta şi-a atins obiectivele, transmite MOLDPRES.

Conform cererii de finanțare, activitățile pentru care a fost solicitată acoperire financiară au vizat realizarea proiectului tehnic de construcţie a drumului și construcţia propriu-zisă a acestuia. Costul  total al proiectului, conform cererii de finanțare, a fost de 27 mln 388,42 mii lei, iar după actualizarea devizului - 31 mln 163,05 mii lei. Finanțarea proiectului a fost din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională.

Comisia de monitorizare a constatat că în urma implementării proiectului au fost atinse mare parte din obiectivele propuse iniţial. „Astfel, infrastructura regională a fost îmbunătăţită; s-a redus distanța de deplasare cu 10 km pe traseul Scoreni - Malcoci - Chișinău (de la 36, la 26 km); a fost creată o rută suplimentară de seară pentru studenți care fac naveta zilnic spre capitală prin localitatea Malcoci; gospodăriile casnice sunt protejate de aluviuni, prin sistemul de scurgere pluvială al drumului renovat”, indică Agenţia de Dezvoltare Regională Centru.

Conform sursei citate, este vorba şi de unele rezultate majore ale proiectului, cum ar fi economie de carburanţi pentru transportatori, ceea ce înseamnă servicii mai ieftine pentru călători; infrastructură reabilitată în Euroregiunea Siret-Prut-Nistru; volum sporit al schimbului de mărfuri între localitățile din proximitatea capitalei; poluare diminuată a mediului prin economisirea de carburanţi; activități economice nou-dezvoltate, cum ar fi depozite frigorifice; mai multe posibilităţi de angajare pentru localnici ş.a.

În anul 2016, prin Hotărâre de Guvern, tronsonul L452 Scoreni-Malcoci, cu lungimea de 6.2 km,  a fost clasificat ca drum regional și a trecut în gestiunea Administrației de Stat a Drumurilor.

Foto: ADR Centru

img21008791

img21008791

img21008791

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!