ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Călărași a fost iluminat modern datorită unui proiect al Uniunii Europene

18:09 | 19.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Circa 17 mii de locuitori din orașul Călărași beneficiază de un sistem modern de iluminare stradală, dirijat online, datorită unui proiect susţinut de Uniunea Europeană. Evenimentul de lansare oficială a iluminatului public stradal în localitate a avut loc astăzi, în contextul Săptămânii Europene a Diplomației pentru Climă și a Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2021, transmite MOLDPRES.

Lungimea rețelei de iluminat stradal constituie 25 de kilometri și asigură economisirea energiei, dar şi reducerea costurilor de întreținere şi exploatare. Orașul Călărași a devenit mai luminos şi după iluminarea arhitecturală a clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, iar 20 de treceri pietonale au fost iluminate conform standardelor europene în domeniul energetic. Toate măsurile de eficiență energetică au fost posibile datorită suportului oferit de Uniunea Europeană.

„Mă bucur să văd că și în Călărași, asemeni multor altor regiuni unde sunt implementate proiecte ale Uniunii Europene, beneficiarii direcți sunt oamenii a căror calitate a vieții este îmbunătățită. Totodată, noi, Uniunea Europeană, prin Echipa Europa, suntem încrezători că prin proiectele de eficiență energetică putem contribui la o planetă mai sănătoasă în ziua de mâine. Uniunea Europeană va continua să susțină asemenea proiecte, care aduc rezultate tangibile de îmbunătățire a vieții oamenilor, pentru că împreună suntem mai puternici!”, a declarat la eveniment Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Măsurile de eficiență energetică în cadrul sistemului de iluminat din orașul Călărași sunt parte a proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”. Proiectul, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia Primarilor – Proiecte Demonstraționale" și este cofinanțat de Primăria orașului Călărași și Agenția pentru Eficiență Energetică.

Costul total al proiectului este de 680 750 de euro, dintre care 544 600 de euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 136 150 de euro a constituit contribuția națională și locală. 

img21008877

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!