ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Stema şi drapelul satului Slobozia, Ştefan Vodă, au fost confirmate prin decret prezidențial

11:39 | 15.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Satul Slobozia din raionul Ştefan Vodă va avea stemă şi drapel. Decretul privind înregistrarea simbolurilor satului, semnat de Președintele țării, a fost publicat miercuri, 15 decembrie, în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES. 

Blazonul satului Slobozia reprezintă un câmp argintiu, cu un păun rotat de azur. Capul scutului este roşu, încărcat cu o mână ieşind din marginea de jos a capului şi strângând în pumn un sul de hârtie, totul de aur. Scutul este timbrat cu o coroană sătească de aur.

Drapelul reprezintă o pânză pătrată albă, cu bordură roşie, purtând în mijloc un păun rotat albastru.

Localitatea Slobozia sau numită în popor Slobozia Hanesei este situată în sud-estul Republicii Moldova, la 2 km de la traseul Tighina – Odesa. Denumirea Slobozia înseamnă „oameni așezați pe pământuri libere”, ca o mărturie că localitățile din Bugeac au început să crească, mai ales din contul celora care au venit să valorifice pământurile bogate de aici după încetarea războiului ruso-turc din anii 1768-1774. Prima dată satul este menționat pe o hartă rusească din 1738, care se păstrează în Arhiva centrală istorico-militară de stat din Moscova. Localitatea este amintită în documentele din perioada războaielor ruso-turce (1762, 1770, 1813).

Sursă: monitorul.gov.md

img21009642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!