ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție de origami a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie

15:36 | 20.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Asociația ”Origami Moldova” a inaugurat astăzi o expoziție cu genericul ”Origami – o lume magică…”, relatează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Eugen Sava, a menționat că asociația sus-numită timp de 15 ani activează sub patronajul Muzeului Național de Istorie. ”Împreună am reușit să organizăm pentru publicul larg mai multe expoziții de succes și evenimente cultural-educaționale, care au avut drept obiectiv popularizarea artei origami ca o metodă de a stimula potențialul creativ al copiilor”. Astăzi Vă prezentăm lucrări confecționate de membrii adulți ai asociației, pentru care origami este o terapie prin artă și o dovadă că această străveche tehnică japoneză nu cunoaște limite de vârstă sau statut social.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Yoshihiro Katayama, a afirmat că origami este cultura tradițională a Japoniei. ”Este o artă practicată pe plan internațional. Am observat aici multe lucrări frumoase. Însă o asemenea lucrare, precum cea plasată în centrul expoziției (Catedrala Vasili Blajennîi din Moscova) n-am văzut niciodată. Sunt convins că ceea ce realizează membrii asociației în perioada pandemiei este pur și simplu minunat”, a accentuat Yoshihiro Katayama. 

Potrivit directorului Asociației ”Origami Moldova”, Lilia Socolova, piesele expuse sunt realizate în stil clasic și modular de membrii asociației, fiind de complexitate medie, înaltă și foarte înaltă. Una dintre ele (autor Valeriu Ustovschi), reprezintă Catedrala Sfântul Vasili Blajennîi din Moscova care, datorită faptului că este confecționată din peste 50 700 de module, a fost înregistrată în lista Agenției Naționale a Recordurilor.

Expoziția, care își propune să bucure publicul vizitator al muzeului în prag de An Nou și al sărbătorilor de iarnă, mai cuprinde lucrări semnate de Eugeniu și Irina Banari, participanți ai Proiectului internațional „Оригами Дерево Мира” și ale altor autori.

Ea va fi deschisă până la 15 ianuarie 2022.

img21009796

img21009796

img21009796

img21009796

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!