ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul beneficiarilor de medicamente compensate a crescut, anunță Ministerul Sănătății

14:58 | 30.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. Numărul beneficiarilor de medicamente compensate a crescut. De asemenea, cheltuielile suportate de pacienți la procurarea medicamentelor parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu peste 50%, urmare a aplicării unei noi metodologii de calcul. Anunțul a fost făcut astăzi într-o conferință de presă de către secretarul de stat al Ministerului Sănătății Zinaida Bezverhni și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cheltuielile din fondurile AOAM pentru preparatele compensate eliberate în noiembrie curent s-au majorat cu circa 9 milioane de lei față de luna octombrie și astfel au ajuns la circa 63 de milioane de lei. Ponderea cea mai mare a cheltuielilor a revenit medicamentelor destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare, pentru care în noiembrie s-au alocat cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe 10 luni 2021.

„În luna noiembrie, cheltuielile pacienților pentru medicamente parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice au scăzut cu 57,3%, iar numărul denumirilor comerciale de medicamente oferite gratuit s-a dublat, de la 92 de poziții la 172. Totodată, în noiembrie au fost prescrise și valorificate în farmacii aproximativ 324 de mii de rețete pentru medicamente parțial compensate, cu 17 mii mai multe față de media pe zece luni ale anului 2021. Aceste cifre vorbesc despre eficiența noii metodologii și despre faptul că sporește accesul populației la medicamente”, a spus Dodon.

„S-a dublat numărul medicamentelor care se oferă gratuit pacienților. Mecanismul de compensare a medicamentelor a fost introdus în 2005. Atunci pe listă erau doar 35 de denumiri, iar acum sunt 159. Urmează să anunțăm și despre alte acțiuni ale Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină menite să asigure accesul mai bun al populației, atât la medicamente compensate cât și la dispozitive medicale compensate. Accesul la medicamente nu înseamnă doar prezența fizică a preparatelor în farmacii, dar și accesul economic – atunci când pacientul nu are cheltuieli mari în urma administrării medicamentelor”, a adăugat Zinaida Bezverhni.

Datele Ministerului Sănătății arată că în 11 luni ale anului curent au beneficiat de medicamente compensate 712 mii de pacienți.

Foto: MS

img21010033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!