ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Anatol Corobceanu

08:30 | 10.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea lui Anatol Corboceanu, om de cultură și activist politic, redactor, fost viceministru al Culturii, ex-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al RSSM, unul dintre cei care au contribuit la inaugurarea mai multor instituții de cultură, informează MOLDRES.

S-a născut în 1922, la Soroca. Descendent dintr-o veche familie de intelectuali basarabeni. Şi-a făcut studiile la liceele din Soroca și Tighina. În 1940 se înscrie la Facultatea de Fizică și Matematică a Institutului Pedagogic din Chișinău. A participat la război (1941-1944) ca cercetaș-radiotelegrafist în spatele frontului german, în componența unor unități de partizani din Belarus, Ucraina și Carpați. A fost colaborator la ziarul „Tinerimea Moldovei”, apoi redactor-șef la Sectorul de traduceri al Institutului de Istorie al PCM, paralel face studii de drept.

Potrivit ”Calendarului Național”, între anii 1953-1960 a deținut funcția de viceministru al Culturii din fosta RSSM. Din 1960 e încadrat în munca de partid - secretarul doi al Comitetului orășenesc al PCM din Chișinău, șeful Secției administrative a CC al PCM, vicepreședinte al Comitetului Republican de Control de Partid și de Stat. Din 1963 și până în 1970 a fost vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al RSSM, ocupându-se de problemele dezvoltării culturii, învățământului, științei, medicinei și protecției sociale.

Pe parcursul a două decenii, din inițiativa şi cu susținerea sa, prin localitățile republicii au apărut școli de muzică și de artă plastică, librării. De numele lui sunt legate nemijlocit multe și frumoase izbânzi obținute în viața spirituală a societății din Moldova: inaugurarea Aleii Clasicilor în Grădina Publică din Chișinău, deschiderea Academiei de Ştiințe a Moldovei, înființarea Studioului „Moldova-Film”, a Televiziunii Naționale, a Teatrului de Operă şi Balet, a teatrelor „Luceafărul” (Chișinău) şi „Vasile Alecsandri” (Bălți), a Institutului de Arte, a Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir”, a Muzeului de Istorie din Cahul, a Conacului familiei Ralli din Dolna, a Casei memoriale „Alexei Mateevici”, a „Orheiului Vechi”, editarea unor ediții completate şi îmbunătățite ale operelor clasicilor noștri, primele turnee ale teatrelor din Chișinău în România și invers.

Mulți oameni de seamă au beneficiat de ajutorul lui practic, material şi moral. A ajutat, a ocrotit și a îndrumat multe talente autentice. La 16 noiembrie 1970, fiind un lider neoficial, dar și nonconformist al intelectualității basarabene, a fost învinuit de „pasivitate” în lupta cu „manifestările naționaliste” și eliberat din funcție, trimis la lucreze conform specialității, în funcția de viceministru al Justiţiei din RSSM, post deţinut până în 16 noiembrie 1976.

Anatol Corobceanu s-a stins din viață la 16 noiembrie 1976, la Chișinău, în urma unui atac de cord. Numele lui îl poartă o stradă din capitală.

img22000117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!