ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Filarmonica Națională va prezenta un concert de Eugen Doga

09:48 | 12.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și al celei de-a 172-a aniversări a nașterii lui Mihai Eminescu, pe 13 ianuarie, la ora 18.00, la Palatul Republicii, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, condusă de maestrul Mihail Agafița, va prezenta un concert în cadrul căruia vor răsuna fragmente din baletele „Luceafărul” și „Venancia” de compozitorul Eugen Doga, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, baletul „Luceafărul” reprezintă o descifrare a muzicalității textului eminescian, pusă pe note de maestrul Doga, pe libretul lui Emil Loteanu. A fost scris în cea mai frumoasă perioadă de creație a compozitorului, între 1971-1981, și este una din cele mai reprezentative lucrări ale acestuia: „În sec. XXI, sunt gata să renunț la toate, dar aș lua doar baletul „Luceafărul””, afirma maestrul. „Venancia” este și el un balet despre iubire, precum și despre lupta eroică pentru dreptate și libertate, bine și rău, ilustrate printr-o muzică bogată, bazată pe melosul folcloric amerindian, dar și cel al țărilor din America Latină, într-o scriitură europeană”, a precizat Eugen Doga.

În cadrul concertului, pe scena Palatului Republicii se vor produce: Capela Corală Academică „Doina”, director artistic și prim-dirijor Ilona Stepan și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, sub bagheta maestrului Mihail Agafița. Solistă - soprana Elena Demirdjean. Prezentatoare - Daniela Ciobanu.

Pe 15 ianuarie, la ora 18.00, de Ziua Națională a Culturii, la Sala cu Orgă va avea loc un recital de orgă susținut de Anna Strezeva. În program: Toccate pentru orgă de Bach, Messiaen, Renaud, Widor, Reger, Boellmann, Frescobaldi și Tudor Chiriac.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” își așteaptă publicul  la un spectacol cu genericul ”Al meu nume o să-l poarte…” , dedicat Luceafărului poeziei noastre. Pe scenă vor evolua actorii și Orchestra de cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

img22000170

img22000170

img22000170

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!