ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mediul de afaceri din Republica Moldova se solidarizează cu poporul ucrainean

09:40 | 25.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. Mai multe companii reputate din ţară, complexe turistice, vinării, operatori de telefonie mobilă, Calea Ferată ş.a. şi-au anunţat solidaritatea cu poporul Ucrainei, care de ieri este sub invazia Rusiei, şi, fie găzduiesc refugiaţi ucraineni, fie acordă ajutoare sub altă formă, transmite MOLDPRES.

Astfel, Vinăriile Purcari, MIMI, Complexul Coşteşti au anunţat printre primii că vor găzdui refugiaţi care vin în număr mare pe teritoriul ţării noastre din Ucraina aflată în război.

De asemenea, toţi operatorii de telefonie mobilă din ţară oferă cartele gratuite cu trafic nelimitat sau cu tarife speciale pentru refugiaţii din Ucraina, ca aceştia să poată avea contact cu cei care au rămas în ţară.

În condiţiile în care spaţiul aerian al Republicii Moldova este închis, iar toate cursele sunt redirecţionate pe la Aeroportul din Iaşi, România, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” a anunţat că pasagerii cursei Chișinău-Iași pot beneficia de transfer gratuit din și spre Aeroportul Internațional Iași.

Mai multe organizaţii obşteşti şi instituţii publice au format în diferite localităţi din ţară puncte unde populaţia poate aduce ajutoare pentru refugiaţi.

În acelaşi timp, anumite categorii au înţeles că pe stare de război e rost de îmbogăţire rapidă. Astfel, reţelele sociale au arătat ieri cum în unele cazuri sumele la chirie a spaţiului locativ din capitală şi nu numai s-au dublat. De asemenea, unii şoferi ofereau servicii de transportare de la punctele de trecere a frontierei cu taxe care începeau de la o sută de euro.

Parlamentul Republicii Moldova a decis aseară instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul ţării, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Documentul prevede că, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Moldovei.

img22001411

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!