ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi, pasagerii achită tarife majorate pentru transportul public interurban

08:58 | 01.03.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. De astăzi, a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) privind noile tarife pentru transportul rutier raional și interraional, transmite MOLDPRES.

Astfel, din 1 martie, au fost introduse două tipuri de tarife, în funcție de categoria transportului. Este vorba de confort I sau confort II. Or, prețul este cu 0,10 lei per kilometru mai scump față de cel curent.

Totodată, la transportul interraional, pentru categoria de confort II prețul este de 0,70 lei per kilometru, iar pentru categoria de confort I - de 0,80 lei per kilometru.

Pentru serviciile regulate în traficul raional costul constituie: pentru categoria de confort II - 0,80 lei per kilometru; pentru categoria de confort I - 0,90 lei per kilometru.

La solicitarea MOLDPRES, angajaţii unor autogări locale au spus că, bunăoară, acolo unde biletele au costat 80 de lei, preţul actual este de 95. Biletele care anterior au costat 48 de lei, de astăzi au preţul de 56 de lei. "Cu cât e mai mare distanţa călătoriei, cu atât e mai scump biletul", au precizat sursele citate.

În acelaşi timp, mai mulţi şoferi au afirmat că cele mai grele au fost primele rute efectuate în dimineaţa de astăzi: „Ne-am certat practic cu toţi pasagerii, a trebuit să le explicăm la fiecare situaţia”.

Șoferii spun că, deşi mijloacele de transport pe care le deţin corespund categoriei de confort I, totuşi nu vor aplica această prevedere, deoarece riscă să rămână fără pasageri. Mare parte din proprietarii rutelor regulate susţin că nu şi-au dorit majorarea propriu-zisă a biletelor, ci mai degrabă înlesniri la procurarea carburanților.

Scumpirea prețurilor la bilete se înscrie în prevederile noului Program naţional „TRANSPORT MODERN”, lansat la 16 februarie, ca urmare a mai multor serii de proteste ale transportatorilor.

Programul prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri și conține mai multe măsuri care vor pune bazele unui parteneriat între autorități și operatorii de transport, în beneficiul direct al oamenilor. Printre acțiunile incluse în plan se regăsesc: dezvoltarea unui program național de susținere a transportatorilor pentru înnoirea parcului auto; modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor; elaborarea strategiei de mobilitate.

img22001536

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!