ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un liceu din Bălţi este eficientizat energetic cu susținerea UE

08:31 | 28.04.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. În nordul ţării continuă lucrările de sporire a eficienței energetice a Liceului teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți, executate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. În prezent, la liceu se desfășoară lucrări de renovare în interior, transmite MOLDPRES.

„Operatorul economic urmează să termoizoleze pereții exteriori ai blocurilor A și A2. Lucrările de eficientizare energetică a blocului A3 al instituției de învățământ, precum și cea mai mare parte a lucrărilor interioare au fost finalizate la finele anului trecut. Compania executoare contractată a început lucrările de la Bălți în luna ianuarie 2021”, au explicat surse de la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

În urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce, potrivit estimărilor, cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone. De asemenea, circa 960 de elevi, profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

Costul total al lucrărilor de construcție-montaj în cadrul acestui proiect constituie 22,22 milioane de lei, din care 22,09 milioane de lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene, prin intermediul ADR Nord, și 132,680 lei –cofinanțarea din partea Primăriei municipiului Bălți. Ulterior, Primăria municipiului Bălți a mai contribuit adițional cu 1,51 milioane de lei, acoperind astfel costul lucrărilor de reparație a pereților interiori pe holuri și sălile de clasă în blocul A3.

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare  și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

Foto: ADR Nord

img22003231

img22003231

img22003231

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!