ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Comrat a fost aprobată o lege care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe în UTA Gagauz-Yeri

14:28 | 29.04.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Membrii Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (APG) au aprobat astăzi o lege locală privind simbolurile Victoriei pe teritoriul autonomiei. Aceasta permite confecţionarea şi folosirea aşa-numitelor panglici ale Sfântului Gheorghe în regiune, transmite MOLDPRES.

Legea regională a fost adoptată în regim simplificat. Potrivit deputaţilor APG, acest lucru este permis de Regulamentul cu privire la statutul special din UTA Găgăuzia. 

Pe teritoriul Republicii Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară sunt interzise (literele V şi Z, precum şi aşa-numitele panglici al Sf. Gheorghe), după ce președintele Maia Sandu a promulgat săptămâna trecută legea în acest sens, adoptată anterior de Parlament.

Potrivit documentului adoptat de Legislativ, confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor agresiunii militare, se pedepsește cu o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi de până la 18 mii de lei.

Mai mulţi jurişti s-au expus pe marginea hotărârii deputaţilor de la Comrat, afirmând că aceasta poartă în mare parte caracter politic, or, legile autonomiei nu pot fi mai presus faţă de Constituţia şi legile Republicii Moldova. Se afirmă, de asemenea, că legea de la Comrat nu va avea valoare legală pentru poliţişti.

img22003276

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!