ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va achiziționa în luna mai energie electrică de la Cuciurgan

19:56 | 29.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 29 apr. /MOLDPRES/. Din 1 mai, pe o perioadă de o lună, Republica Moldova va achiziționa energie electrică tot de la Centrala de la Cuciurgan. Despre aceasta a declarat în această seară prim-ministrul Natalia Gavriliţa, în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), transmite MOLDPRES.

Premierul a anunţat că licitaţia organizată anterior de Întreprinderea de Stat „Energocom”, pentru achiziţionarea energiei electrice, a fost anulată, deoarece „din păcate, toate companiile participante au oferit preţuri mult mai scumpe faţă de actualul cost”. „Toți ofertanții care au participat la licitație au înaintat prețuri exorbitante, cea mai ieftină ofertă fiind de 96,5 dolari pentru un MW/oră, ceea ce constituie un tarif dublu la energie față de prețul actual”, a spus Gavriliţa.

În aceste condiţii, Energocom va negocia cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan semnarea unui contract de livrare a energiei electrice, însă doar pentru o lună.

Potrivit şefei Cabinetului de miniştri, a fost identificată o soluţie temporară. „Am abilitat Energocom-ul să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan, pentru o lună, negocierea celui mai mic preţ posibil. Ca urmare, am obţinut un cost de 59,5 dolari pentru un MW per oră, faţă de peste 53 de dolari, cât este în prezent, iar contractele sunt în proces de semnare”, a menţionat Natalia Gavriliţa.

Potrivit prim-ministrului, pentru Guvern este deosebit de important să nu admită scumpirea energiei electrice, care va produce scumpiri în lanţ la produse şi servicii. În acelaşi timp, Natalia Gavriliţa a dat asigurări că, pentru consumatori, în luna mai tariful la energie electrică nu se va scumpi.

Premierul, care este şi preşedintele CSE, a relevat că aceasta este o măsură temporară, iar în luna ce urmează Executivul va avea răgaz să găsească o soluţionare de durată, cu preţuri acceptabile.

La licitația organizată de Guvernul R. Moldova au participat şase companii. 

img22003286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!