ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producători de mere au diversificat pieţele de desfacere

09:04 | 03.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Producătorii moldoveni de mere au început să-și diversifice piețele de desfacere a fructelor. În ultimele săptămâni s-a intensificat exportul pe piețele Uniunii Europene, din spaţiul ex-sovietic și Orientul Mijlociu. În urma mai multor întâlniri și dezbateri cu pomicultorii, cu Asociațiile de profil și datorită conlucrării producătorilor cu Guvernul, precum și cu misiunile diplomatice, au fost sporite exporturile în România și alte țări, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit instituţiei, cele mai mari rețele comerciale de peste Prut vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie - aprilie, pe această piață au ajuns peste patru tone și exportul continuă.

„Până la conflictul ruso-ucrainean, piața Federației Ruse asimila mai mult de 95% din merele pe care le exporta țara noastră, deoarece preferințele consumatorilor corespundeau cu sortimentul de mere propus. În contextul situației dificile, condițiilor complicate de export, merele moldovenești continuă să fie solicitate pe piața rusă, astfel în lunile martie - aprilie, au fost livrate peste 26 mii tone, ceea ce constituie 66.5 % din cantitatea de mere exportată în perioada nominalizată”, indică MAIA.

De regulă, în Federația Rusă, anual, se exportă circa 200 mii tone de mere. De asemenea, în luna curentă, a sporit exportul în Emiratele Arabe Unite, fiind atinsă cifra de peste cinci mii de tone, conform sursei citate.

Autoritățile centrale au depus eforturi conjugate pentru intensificarea exportului și continuă să întreprindă mai multe acțiuni pentru identificarea unor piețe alternative, astfel ca toate fructele să fie comercializate. În continuare, se poartă discuții pe această dimensiune cu Egipt, India și China.

Totodată, circa 10-12 mii tone au fost consumate pe piața internă, iar o parte au fost transportate la procesare.

În prezent, în stoc mai sunt circa 45 mii tone de mere. „Important e că merele moldovenești de calitate sunt solicitate, ceea ce inspiră încredere că până la apariția primelor fructe proaspete din roada anului 2022, toate merele vor fi comercializate”, rezumă un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Foto: MAIA

img22003322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!