ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În UTA Gagauz-Yeri se sărbătorește „Hederlez”

08:50 | 06.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi "Hederlez", marcat în fiecare an în ziua când creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc Sfântul Gheorghe. Cu acest prilej, la Ceadâr-Lunga este preconizat un program de activităţi culturale şi sportive, comunică MOLDPRES.

Agenda zilei de „Hederlez” include expoziţii agricole şi de artizanat, zone gastronomice, o paradă a costumelor naţionale şi un concert festiv susţinut de colective artistice din regiune. De asemenea, sunt preconizate mai multe competiții sportive, principala fiind tradiţionala cursă de cai, organizată de întreprinderea crescătoare de cabaline din Ceadâr-Lunga şi executivul de la Comrat.

Competiția de la Ceadâr-Lunga este inclusă în agenda turistică naţională.

Tot astăzi în autonomia găgăuză se va afla prim-ministrul Natalia Gavrilița. Șefa Executivului va merge la compania Fujikura Automotive MLD, specializată în producerea cablajelor și altor componente pentru automobile. 

Premierul se va deplasa la Centrul pentru reabilitarea supraviețuitoarelor violenței în bază de gen din UTA Găgăuzia şi va vizita Centrul de recuperare pentru copii din orașul Ceadâr-Lunga, specializat în tratamentul copiilor cu boli respiratorii, cele ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos. La finalul vizitei, Natalia Gavriliţa va participa la evenimente prilejuite de "Hederlez".  

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în ziua Sf. Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în câmp devin tot mai intense şi productive.

În ultimii doi ani, cât a durat pandemia, programul de „Hedrelez” fie a fost amânat, fie a fost desfăşurat în regim online.

Foto: gazetadesud.md

 
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!