ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU va spori suportul pentru Republica Moldova

18:50 | 09.05.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 9 mai. /MOLDPRES/. Organizația Națiunilor Unite apreciază efortul Republicii Moldova de implicare în criza refugiaților din Ucraina și această țară fragilă merită susținere masivă, inclusiv suport bugetar pentru a menține stabilitatea. Afirmația a fost făcută astăzi la Chișinău de secretatul general al ONU,  Antonio Guterres, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Natalia Gavrilița, comunică MOLDPRES.

Șeful Guvernului de la Chișinău a menționat că vizită oficialului ONU vine într-un moment dificil pentru regiune. „Este un semn de sprijin pentru pace și pentru noi toți. Vizita vine într-o zi simbolică în care marcăm sfârșitul războiului. Menținerea păcii rămâne și astăzi un obiectiv important pentru ONU și pentru regiunea noastră. Agresiunea militară împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă împotriva drepturilor omului. Țara noastră a sprijinit toate rezoluțiile ONU la acest subiect. Peste 90 de mii de refugiați rămân și acum în Republica Moldova. Țara noastră se confruntă pentru prima oară cu asemenea provocare, de aceea trebuie să facem față mai multor dificultăți. Mulțumim pentru sprijinul oferit până acum. Astăzi, R. Moldova face față unei suprapuneri de crize, însă indiferent de provocări vă asigur că R. Moldova merge pe calea dezvoltării. Războiul ne-a convins că nu avem timp de pierdut. Moldova este stat membru al ONU de 30 de ani, timp în care am construit un parteneriat de încredere. În câteva luni vom aproba un nou cadru de parteneriat între R. Moldova și ONU”, a relevat Gavrilița.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a ținut să mulțumească moldovenilor pentru generozitate. “Moldova necesită și merită susținerea masivă, inclusiv susținerea bugetară pentru a menține stabilitatea. ONU și-a asumat angajamentul să susțină nu doar populația Ucrainei, ci și a R. Moldova în această perioadă dificilă. În pofida circumstanțelor dificile și tragice, eu deja am trăit experiența ospitalității oferită de dvs. Este vorba despre umanitatea și generozitatea moldovenilor. R. Moldova este o țară mică cu un suflet mare. ONU și organizațiile noastre pot și vor susține Guvernul. Moldova este în prima linie de păstrare a păcii și stabilității în lume, cu războiul atât de aproape și cu diviziunile pe care le cunoaște. Eu sper că actorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor da dovadă de responsabilitate pentru a preveni orice amenințare la adresa R. Moldova”, a conchis oficialul ONU.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, efectuează o vizită în țara noastră pe 9-10 mai.

img22003478

img22003478

img22003478

img22003478

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!