ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 30% din troleibuzele din capitală sunt dotate cu sistem de aer condiționat

10:25 | 18.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Peste 100 de troleibuze din totalul de 330 emise zilnic pe liniile din capitală sunt dotate cu sistem de aer condiționat, ceea ce constituie circa 30%. Datele au fost oferite de către șeful Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Ciornîi, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, conducerea RTEC a subliniat că, începând cu anul 2019, instituția a procurat doar troleibuze ce sunt dotate cu sistem de aer condiționat pentru a asigura confortul călătorilor. „Toate troleibuzele sunt procurate din Belarus. Prețul unui autovehicul dotat cu aer condiționat este cu 15 mii de euro mai mare decât al unui troleibuz fără aer condiționat”, a spus Dorin Ciornîi.

Totodată, șeful RTEC a specificat că pentru anul curent au fost alocați 80 de mln de lei (circa 4 mln de euro) pentru procurarea a 20 de troleibuze noi și 50 cu parcurs. „În prezent, au loc discuții cu partenerii din Belarus privind transportarea acestora. În mare parte, optăm pentru troleibuze articulate pentru a mări capacitatea de îmbarcare”, a menționat Ciornîi.

Potrivit RTEC, începând din 2012 și până în prezent, în atelierul de reparații al întreprinderii au fost asamblate aproximativ 320 de troleibuze de fabricație belarusă. Pe parcursul anului trecut, municipalitatea a asamblat sau procurat 82 de troleibuze.

La momentul actual, în parcul întreprinderii sunt la evidență 430 de troleibuze, dintre care 330 sunt emise zilnic la linie. Troleibuzele noi dispun de sistem de aer condiționat, sistem de supraveghere video interior / exterior, loc special amenajat pentru bagajul de mână, prize USB destinate călătorilor pentru încărcarea dispozitivelor electronice, blocuri optice pe bază de LED, oglinzi dotate cu sistem de încălzire și rampă de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă. Costul unui troleibuz este de 165 mii de euro.

Foto: facebook.com

img22003689

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!