ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Starea de urgență în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 45 de zile

13:07 | 23.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Starea de urgență în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 45 de zile, începând cu ziua 24 iunie 2022. Pentru prelungirea stării de urgență au votat astăzi 59 de deputați, comunică MOLDPRES.

Solicitarea de prelungire a stării de urgență a fost prezentată în plen de premierul Natalia Gavrilița.

Potrivit prim-ministrului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați. În aceste condiții, Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni prompt, în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

„La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 41/2022, Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul țării, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale provocat de războiul din Ucraina. Ulterior, prin Hotărârea nr. 105/2022, tot la propunerea Guvernului, Parlamentul a dispus prelungirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile, care urmează să se împlinească astăzi. Am venit în fața dumneavoastră în ambele situații, la fel cum vin și astăzi, pentru a justifica necesitatea prelungirii stării de urgență și a abilitării Comisiei pentru Situații Excepționale de a adopta acele măsuri pe care le-am apreciat împreună ca fiind necesare pentru a putea gestiona crizele fără precedent, generate de războiul din Ucraina”, a spus Gavrilița.

Opoziția a boicotat aprobarea prelungirii stării de urgență și a părăsit sala de ședință a Legislativului.

Pentru prima oară, starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată pe 17 martie 2020.

img22004715

img22004715

img22004715

img22004715

img22004715

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!