ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Drumarii din R. Moldova au început să folosească un amestec de beton cu adaos de plastic reciclat

15:06 | 26.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Amestecul de beton asfaltic cu adaos de materiale plastice reciclate MR8, a fost utilizat pe două sectoare de drum din raionul Strășeni. Acesta este fabricat dintr-un aranjament de polimeri reciclați și este conceput pentru a extinde liantul bituminos într-un amestec de asfalt, reducând volumul de bitum necesar cu 5-10%, transmite MOLDPRES cu referire la Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD). 

“Adaosul în mixtura asfaltică MR8 este destinat să înlocuiască bitumul nemodificat la un cost mai mic, reducând în același timp emisiile de CO2 și utilizarea resurselor derivate din combustibilii fosili. Pentru testarea produsului au fost selectate două sectoare de drumuri naționale în raionul Strășeni: M5 Frontiera cu Ucraina - Criva - Bălți - Chișinău - Tiraspol - frontiera cu România, tronsonul km 243,30 - 243,58; G82.1 Strășeni - M5, km 0,00 - 1,00”, a anunţat astăzi ASD.

Sectoarele experimentale selectate sunt incluse în programul de reparație periodică conform repartizării fondului rutier pe anul 2022, astfel implementarea produsului MR8 nu necesită alocarea resurselor financiare suplimentare. “Pe, pe drumul G82.1 Strășeni - M5, km 0,00 - 1,00, au fost executate lucrări de așternere a covoarelor asfaltice cu utilizarea aditivului MR8, care ulterior vor fi monitorizate de Laboratorul de Încercări din cadrul ASD pentru aprecierea durabilității și calității mixturii asfaltice produse și puse în opera”, potrivit sursei citate. 

Utilizarea amestecului din beton asfaltic cu adaos de polimeri din material plastic reciclat MR8 va duce la economii semnificative de costuri. Producătorul MR8, compania „MacRebur” din Scoția, intenționează să investească circa şapte milioane de euro pentru organizarea producerii în Republica Moldova a amestecului de polimeri din materiale plastice reciclate, care va duce la micșorarea prețului de achiziție a MR8 și va minimaliza impactul negativ asupra mediului.

Foto: ASD

img22005570

img22005570

img22005570

img22005570

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!