ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe drumuri locale au fost reparate din contul dublării transferurilor de la buget către primării

16:41 | 26.07.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. În vara curentă mai multe drumuri locale au intrat în reparații, după ce Guvernul a mărit, prin intermediul Politicii fiscale, alocările către bugetele locale din încasarea taxei pentru folosirea drumurilor. Dacă până anul trecut, localitățile primeau 50% din încasări, din 2022 toate sumele încasate, adică dublu decât anterior, se duc în bugetele primăriilor. Singurele condiții impuse administrațiilor locale sunt să folosească acești bani exclusiv pentru drumuri și să-i cheltuiască în anul în curs.

Schimbarea a făcut ca unele primării să înceapă reparații ale unor artere mai mari, pe care anterior nu și le permiteau. Așa au făcut, de exemplu, Primăria și Consiliul local din Slobozia Mare, r-nul Cahul, care au început reconstrucția drumului de acces către Lacul Beleu, destinație turistică strategică pentru regiunea de Sud, aflat pe teritoriul administrativ al acestei localități, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Spre Lacul Beleu, cunoscut pentru coloniile sale de pelicani și întinderile de nuferi și care este de fapt nucleul Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, există acces atât din s. Văleni, cât și din s. Slobozia Mare. Calea din Slobozia Mare, care poartă denumirea de „strada Nuferilor”, este însă cea mai scurtă, dar nu și cea mai confortabilă. Drumul e de țară, pe alocuri surpat de ape, iar după ploaie devine riscant. 

„Iată aici era foarte îngust. Când ploua, dacă treceau două mașini, una trebuia să se oprească într-un colț, ca să treacă cealaltă și trebuia să fii atent să nu cazi în șanț”, arată Valentina Carastan, primarul satului Slobozia Mare. 

În luna iunie, str. Nuferilor, care are o lungime de 600 de metri, a intrat în reparații. Primarul spune că în jumătate de an artera ar trebui să devină funcțională. Va avea o lățime de 7 metri, două benzi de circulație și trotuare. 

Consilierul local și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, Elena Gârneț, afirmă că în special pe durata pandemiei Lacul Beleu era vizitat de multă lume, care, însă, era nemulțumită de calitatea drumului. De asemenea, reconstrucția drumului de acces către lac face parte din Foaia de parcurs pentru anii 2019-2025 a dezvoltării economice strategice a satului Slobozia Mare. De aceea, după consultări cu comunitatea, Consiliul local a decis că reconstrucția reprezintă o prioritate, a depus dosarul și a obținut o finanțare de 4 milioane de lei (circa 200 de mii de euro) în cadrul proiectului Uniunii Europene „EU4Moldova: regiuni-cheie”. 

„Bineînțeles că această finanțare a fost insuficientă și a trebuit să adăugăm și noi 1,7 mln de lei, dintre care 1,5 mln de lei sunt banii alocați din încasarea plății pentru folosirea drumurilor. Încă 1 milion de lei ne-a oferit Consiliul Raional Cahul”, povestește Valentina Carastan. Astfel, valoarea totală a reconstrucției străzii Nuferilor constituie 6,7 mln de lei. 

„Fără aceste transferuri nu am fi putut nici începe acest proiect. Dublarea alocărilor din încasarea plății pentru folosirea drumurilor a venit exact la momentul potrivit pentru localitatea noastră, ca, probabil, și pentru toate localitățile din țară. Or, să ai la dispoziție o sumă dublă față de anul trecut e o diferență. Noi primeam 700 de mii de lei, iar anul acesta am primit 1,5 mln de lei. Chiar și dacă prețurile au crescut, oricum poți face cu acești bani un volum mai mare de lucrări decât făceai până acum”, mai explică Valentina Carastan. 

Suma planificată pentru acest an, care urmează să ajungă la administrațiile locale în toată țara din alocarea integrală a încasărilor din plata taxei pentru folosirea drumurilor, este de 868 de mln de lei, anunță Ministerul Finanțelor. Singurele condiții sunt ca administrațiile locale să utilizeze acești bani numai pentru întreținerea sau reparația drumurilor și pe durata anului în curs. Este permisă, de asemenea, combinarea acestei finanțări cu altele, așa cum s-a făcut la Slobozia Mare. „Noi încurajăm utilizarea acestor resurse într-un mod cât mai eficient posibil. Atunci când există și alte proiecte legate de infrastructura drumurilor, care aduc plusvaloare pentru dezvoltarea localităților și pentru asta este nevoie de a atrage și alți actori, noi salutăm o astfel de concentrare a resurselor pe un singur proiect”, a explicat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

Foto: Guvern

img22005575

img22005575

img22005575

img22005575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!