ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nanosatelitul TUMnanoSAT construit de UTM a fost lansat pe orbită

14:48 | 12.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a lansat astăzi pe orbită nanosatelitul TUMnanoSAT. Conexiunea cu partenerii internaționali – Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), sub egida cărora satelitul a fost lansat pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI), precum și transmisiunea live a lansării, a fost realizată de către coordonatorii de la JAXA, transmite MOLDPRES.

Constituind o premieră pentru Republica Moldova, precum și o experiență spațială de rezonanță pentru comunitatea internațională, evenimentul a întruni la Tekwill conducerea țării, reprezentanți ai comunității științifice și ai mediului academic. De asemenea, agenda evenimentului a inclus luări de cuvânt din partea reprezentanților JAXA și ai UTM, implicați direct în elaborarea, dezvoltarea și lansarea pe orbită a primului satelit al Republicii Moldova.

În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD. În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

Foto: stiri.md

img22006092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!