ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

25 de agricultori au depus dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde

11:45 | 30.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. În anul curent, 25 de agricultori au depus dosare de subvenționare a investițiilor în energia verde. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate după data de 30 octombrie, transmite MOLDPRES.

Guvernul acoperă jumătate din investițiile antreprenorilor în sisteme de energie verde prin câteva programe de stat, inclusiv prin subvenții acordate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că statul, prin intermediul AIPA, susține în mod consecvent inițiativele în domeniul energiei verzi. „Pentru noi, investițiile în energia regenerabilă înseamnă reducerea costurilor de producere în agricultură. Avem două măsuri de subvenționare în acest sens. Ambele presupun acoperirea a 50 la sută din investiția făcută de agricultor. Este cel mai înalt nivel de subvenționare care poate exista în orice stat din Uniunea Europeană. Acest program de subvenționare este susținut foarte mult și de structurile internaționale ca fiind unul de mare succes”, a spus Vladimir Bolea. 

Subvențiile în energia regenerabilă sunt acordate după criteriul primul venit, primul servit. Cererile se depun la oficiile teritoriale ale AIPA, în perioada 1 februarie - 30 octombrie. Aceste subvenții sunt post-investiționale, respectiv antreprenorii trebuie mai întâi să dea în exploatare instalațiile. Ulterior, pentru investiții mai mari de 400 de mii de lei (circa 20 mii de euro), dosarele sunt verificate, atât la capitolul financiar, cât și la fața locului. Plata este autorizată în baza actului de inspecție.

Pentru a sprijini reducerea consumului de energie şi a micșora costurile de producere, anul trecut, statul a subvenționat proiecte în valoare de peste 13 milioane de lei.

Foto: Guvern

img22007341

img22007341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!