ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna octombrie livrările de gaz au fost limitate cu 30%, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu

11:31 | 01.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. În luna octombrie, livrările de gaz din partea concernului rus Gazprom au fost limitate cu 30%. Anunțul a fost făcut astăzi de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

Oficialul a informat despre ultimele evoluții privind situația energetică din țară pentru luna octombrie. „Ieri, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna curentă. Din cele 8.06 mln de m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln de m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat. În cazul în care Gazprom nu va oferi cele 30%, acestea vor fi suplinite din rezervele Energocom (53,5 mln de m3 de gaz), prin intermediul licitațiilor zilnice sau rezervările pot fi făcute zilnic la decizia Gazprom. Vă asigurăm că Guvernul a făcut și face tot posibilul ca să asigure cu gaz, electricitate și căldură fiecare casă din țară”, a spus Andrei Spînu.   

Cu referire la livrările de energie electrică pentru octombrie, vicepremierul a subliniat că Energocom a semnat mai multe contracte de furnizare. „Pentru 67% din achiziție a fost încheiat un contract cu MGRES la preţul de 62,5 USD/MWh - luna octombrie. Pentru 30% a fost semnat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, perioada 1-15 octombrie. Totodată, pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, perioada 1-15 octombrie. Astfel, prețul mediu ponderat pentru luna octombrie este de 68,9 USD/MWh”, a afirmat Andrei Spînu.

Vicepremierul a dat asigurări că, în această perioadă, cetățenii nu vor fi deconectați de la gaz sau electricitate. Acesta a îndemnat populația să economisească resursele energetice, accentuând că Guvernul va continua să facă rezerve și să se pregătească de iarnă.

img22007361

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!