ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul European va susține Republica Moldova în procesul de aderare la UE

15:13 | 02.11.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Parlamentul European va susține Republica Moldova în procesul de aderare la UE și cere Comisiei Europene să comunice Chișinăului condițiile suplimentare necesare procesului de aderare. Declarațiile au fost făcute astăzi, la Chișinău, de copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan într-o conferință comună, relatează MOLDPRES.

Mihail Popșoi a menționat că în cadrul reuniunii, parlamentarii europeni au apreciat efortul țării noastre în procesul de implementare a reformelor și au lansat un mesaj puternic de susținere a Moldovei în procesul de aderare la UE.

Siegfried Mureșan a remarcat că reuniunea a fost prima după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat, iar eurodeputații au anunțat un mesaj clar de susținere a țării noastre în procesul de integrare. El a cerut ca toate acțiunile pe care le face UE pentru UE să fie făcute și pentru R. Moldova.

Ieri, Parlamentul de la Chișinău a găzduit cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova. La finele acesteia deputații au adoptat o declarație în care au solicitat Comisiei Europene să comunice Moldovei, în timp util, condițiile suplimentare necesare procesului de aderare și să asiste țara noastră în pregătirea unei strategii cuprinzătoare de preaderare. De asemenea, parlamentarii au cerut instituțiilor europene să asigure sprijin financiar rapid și suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare a țării noastre și pentru gestionarea crizei energetice. Deputații au mai cerut încheierea unui acord între Uniunea Europeană și R. Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming, precum și liberalizarea totală a comerțului și transportului din țara noastră în UE și accelerarea integrării Moldovei în piața unică europeană.

img22008288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!