ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziţia Internațională World Press Photo a ajuns din nou la Chișinău

18:12 | 09.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost vernisată astăzi pentru a șasea oară consecutiv Expoziţia Internaţională World Press Photo, ediţia 2022 – o competiție care recunoaște fotojurnalismul de calitate și premiază imagini și povești din întreaga lume, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Oficiului Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău. La manifestare au participat Floris Van Euk, șeful Oficiului Regatului Țărilor de Jos, directorul instituției gazdă, Eugen Sava, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, fotojurnalistul Nicolae Pojoga, ziariști, oameni de cultură și artă.

Potrivit organizatorilor, expoziţia cuprinde cele mai bune fotografii realizate în lume pe parcursul anului 2021. Câștigătorii concursului World Press Photo 2022 prezintă istorii ce cuprind un spectru larg de probleme – de la efectele incontestabile ale crizei climatice sau mișcările pentru drepturile civile și dreptul privind accesul la educație, până la păstrarea practicilor și identității indigene. Majoritatea istoriilor câștigătoare ale concursului sunt prezentate de fotografi care sunt aproape de aceste istorii. 19 din cele 24 de proiecte premiate aparțin fotografilor originari din țările sau comunitățile, de unde au fost fotografiate istoriile lor, devenite câștigătoare.

Anul acesta, din 64.823 de lucrări expediate la concurs de 4.066 fotografi din 130 de țări din întreaga lume au fost selectați 24 de câștigători regionali și patru câștigători globali din 23 de țări. Cei patru câștigători globali sunt: Premiul „Fotografia anului”: „Kamloops Residential School” de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times; Premiul „Fotoreportajul anului”: „Saving Forests with Fire” de Matthew, Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures; Premiul pentru proiecte pe termen lung: „Amazonian Dystopia” de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures; Premiul pentru proiect multimedia: „Blood is a Seed” de Isadora Romero, Ecuador.

În premieră, „Fotografia anului” nu surprinde oameni. Imaginea, realizată de Amber Bracken, comemorează copiii care au murit în şcoala rezidenţială indiană Kamloops din Columbia Britanică, o instituţie creată pentru a asimila forţat copiii indigeni şi unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate. Școlile rezidențiale au început să funcționeze în secolul al XIX-lea, ca parte a unei politici de asimilare a indigenilor în cultura occidentală și predominant creștină. O Comisie a Adevărului și Reconcilierii a ajuns la concluzia că cel puțin 4.100 de elevi au murit în cadrul acestor școli. Kamloops a devenit cea mai mare instituție de învățământ din acest sistem.

Expoziția va fi deschisă până la 30 noiembrie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!