ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va aloca 5 mlrd de lei pentru compensarea facturilor în sezonul rece 2022-2023

13:05 | 17.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova va aloca cinci miliarde de lei (circa 250 de milioane de euro) pentru susţinerea populaţiei şi compensarea facturilor pentru agent termic în sezonul rece 2022-2023. Despre aceasta a anunţat astăzi prim-ministrul Natalia Gavriliţa, care a susţinut o conferinţă de presă împreună cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, transmite MOLDPRES.

„În contextul războiului din regiune, ne afectează diferite crize – de securitate, energetice, economice, de aceea Guvernul şi-a propus să fie mai corect, să compenseze cheltuielile oamenilor pentru căldură mai ţintit şi mai echitabil. Iarna care vine nu va fi uşoară, însă nu ne ia pe nepregătite. Avem resurse, promovăm consumul rezonabil şi am reuşit să nu ne vindem interesele naţionale pentru efecte de termen scurt”, a relevat Premierul.

La rândul său, Marcel Spatari a anunţat că în această iarnă se vor oferi compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică. „Volumul maxim compensat pentru gaze naturale este de 180 de metri cub pe lună.  Compensațiile pentru gaze naturale vor fi în funcție de gradul de vulnerabilitate: foarte ridicată - prețul final va fi de 12 lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 17,27 de lei/metru cub; ridicată - prețul final va fi 14 lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 15,27 de lei/ metru cub; medie - prețul final va fi de 17 lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 12,27 de lei/ metru cub; scăzută - prețul final va fi de 24 de lei/metru cub, valoarea compensației fiind de 5,27 de lei/ metru cub”, a spus ministrul.

De asemenea, pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 gigacalorii pe lună. Astfel, consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti - 1450 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată - 1700 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică media - 1950 lei/gigacaloria.

Totodată, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei / kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7 / kWh, compensația fiind aplicată direct în factură, ca în cazul gazelor naturale sau a energiei termice.

Portalul www.compensaţii.gov.md unde se aplică cererile pentru compensaţii va fi activ până la 25 noiembrie. Până în prezent, în sistem au fost înregistrate 645 de mii de cereri, dintre care 268 de mii au fost completate cu ajutorul asistenţilor sociali şi bibliotecarilor. Persoanele care nu s-au înregistrat în program, vor beneficia de un ajutor pentru un grad de vulnerabilitate mediu, după care scăzut. De compensaţii vor beneficia şi agenţii economici, or, un program de susţinere în acest sens va fi anunţat de Ministerul Economiei.

img22008752

img22008752

img22008752

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!