ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie 2023

17:00 | 02.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până în luna martie 2023 pentru a fi stabilite categoriile de vulnerabilitate și pentru a beneficia de compensații în facturile la energie. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, într-o conferință de presă susținută în comun cu președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului, circa 700 de mii de cereri au fost plasate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, ceea ce reprezintă 58% din populația țării. „Toate cererile au fost deja procesate. Astfel, pentru 79,8% din solicitări a fost atribuit un grad de vulnerabilitate foarte ridicat, 11,4% - ridicat, 4,9% - mediu,  2,7% - scăzut și pentru 1,1% a fost atribuită categoria non-vulnerabilă. În urma stabilirii acestora, la adresa de suport au parvenit 2 500 de cereri cu diverse solicitări. După examinarea acestora, ar putea fi efectuate anumite ajustări, întrucât din cauza unor erori proprii cetățenii au primit o categorie defavorabilă”, a spus Marcel Spatari.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat că, în următoarele zile, cetățenii vor primi o descifrare a calculului în baza căruia s-a stabilit gradul de vulnerabilitate. „A fost luat în considerație consumul din anii precedenți. În timpul examinării cererilor au fost identificate și cazuri suspecte. Astfel, în urma comparării datelor anunțate cu cifrele de consum vor fi efectuate corectări automate. La fel, în următorii ani, vor fi utilizate filtre și mecanisme suplimentare de verificare pentru a stabili dacă coincid datele declarate”, a afirmat Dan Perciun.

Familiile care nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md vor fi încadrate în luna noiembrie în categoria de vulnerabilitate medie. Totodată, în perioada decembrie 2022 - martie 2023, acestea vor fi încadrate în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.

Conform calculelor, pentru achitarea compensațiilor în perioada rece (noiembrie 2022 - decembrie 2023) vor fi necesare aproximativ 5 miliarde de lei (circa 250 mln de euro), în anul curent fiind alocate din bugetul de stat 870 mln de lei.

img22009252

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!