ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suedia a susţinut Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova

14:22 | 16.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Guvernului Republicii Moldova va oferi compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin  o sută de mii de gospodării defavorizate. Acest lucru este posibil datorită Suediei, care  contribuie cu zece milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

„Economiile țărilor europene, în special economia Moldovei, sunt grav afectate de agresiunea oribilă și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și de manipularea continuă a aprovizionării cu energie.  Oamenii luptă cu costuri crescute ale vieții, care afectează cel mai mult persoanele vulnerabile. În această situație, toți trebuie să fim uniți pentru a fi rezilienți și pentru a trece cu bine peste iarnă”, a spus Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call-centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciem foarte mult parteneriatul și contribuția semnificativă a Suediei la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest sprijin va atenua presiunea asupra grupurilor vulnerabile și va contribui la reducerea inegalităților accentuate de criza multidimensională cu care se confruntă Moldova în domeniul securității, energiei și al costului vieții”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova este afectată de sărăcie energetică, cheltuind peste zece la sută din bugetele casnice pe facturile la energie, potrivit unui studiu PNUD privind impactul creșterii costurilor resurselor energetice asupra sărăciei energetice a populației. PNUD estimează că numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie din cauza impactului războiului, inclusiv a inflației ridicate, ar putea să crească de peste trei ori, ajungând până la aproximativ 35% din populația totală. Consecințele asupra populației Moldovei sunt de amploare, având cele mai mari repercusiuni asupra segmentelor deja vulnerabile și sărace ale populației. 

Foto: PNUD

img22009672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!