ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lista de medicamente compensate a fost extinsă

09:22 | 04.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Din 1 ianuarie 2023, persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii pot beneficia de alte patru denumiri comune internaționale de medicamente compensate, relatează MOLDPRES.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, începând cu luna curentă pacienții cu diabet zaharat de tip II au acces la preparatul sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul ameliorează starea pacienților cărora schimbarea dietei și practicarea exercițiilor fizice nu le reduce suficient nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Conform sursei citate, adulții cu hipertensiune arterială pot primi combinația perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament. Pentru tratamentul astmului bronșic la copii, este compensat integral produsul budesonidum (suspensie de inhalat prin nebulizator). Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, este prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Totodată, medicamentul fluticasonum (pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și anterior compensat parțial, este oferit gratuit copiilor.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic, care urmează tratament de durată, este compensat preparatul budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în această combinație contribuie la reducerea crizelor de astm bronșic.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 de milioane de lei (circa 1,2 mln de euro) anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, pacienții care necesită îngrijiri paliative beneficiază de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, și anume: amitriptilylinum, gabapentinum și diazepamum.

img23000041

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!