ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un muzeu din Ungheni a fost inclus în Programul Transnaţional Dunărea

15:40 | 12.01.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Autoritatea de Management a Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (PTD) a lansat un apel suplimentar de propuneri de proiecte pentru partenerii din R. Moldova și Ucraina, în cadrul căruia vor fi selectate și implementate câte trei proiecte transnaționale în fiecare țară în perioada până în iunie 2023. O activitate ce ține de proiect a fost realizată la Ungheni, transmite MOLDPRES.

Astfel, Muzeul de Istorie și Etnografie a fost vizitat de elevi și profesori din localitate, pasionați de istorie, artă și cultură, care au participat la o activitate dedicată patrimoniului arheologic al raionului.

Vasile Iucal, directorul instituției, le-a făcut participanților o incursiune în istoria exponatelor din muzeu, prezentând piese din diverse perioade istorice: vase, obiecte de cult, podoabe, arme, etc. El a precizat că patrimoniul arheologic al regiunii Ungheni „este unul bogat, aici fiind etalate piese datate cu circa 4000 de ani î.Hr. care au o importanță istorică și culturală deosebită și care vin să constituie imaginea regiunii din cele mai vechi timpuri până la etapa actuală”.

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului „Valorificarea patrimoniului cultural și încurajarea turismului durabil prin intermediul unei moșteniri comune a țărmurilor Dunării ca bază pentru un traseu cultural”, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea.

Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget de 263 de milioane de euro, inclusiv cinci mln alocaţi din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă 14 țări: Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Muntenegru, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria. Cofinanțarea minimă este de 15%.

Foto: Muzeul din Ungheni

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!