ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șapte antreprenori vor primi granturi pentru promovarea pe piețe externe

18:22 | 16.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 16 ian. /MOLDPRES/. Un număr de șapte antreprenori vor accesa granturi de până la două milioane de lei (100 mii de euro) din partea statului pentru promovarea produselor și serviciilor pe piețele externe. Afacerile au fost selectate spre finanțare în cadrul Programului de Creștere a Competitivității IMM și Internaționalizarea acestora. Contractele de finanțare nerambursabilă au fost semnate astăzi la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Valoarea totală a investițiilor, ca urmare a implementării proiectelor investiționale, constituie circa 7,5 milioane de lei, dintre care finanțare nerambursabilă este de circa 3,8 milioane de lei, fiind menținute și create circa 250 locuri de muncă.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a precizat că din numărul total de companii care urmează a fi finanțate, patru își desfășoară activitatea în mediul rural, iar trei în mediul urban. Totodată, cinci afaceri activează în sectorul agroalimentar (producerea ceaiurilor și cafelei; procesarea mierii; fabricarea vinurilor din struguri; fabricarea biscuiților și pișcoturilor), o întreprindere producere tavane extensibile și o companie prestează servicii de inginerie și arhitectură. Acestea planifică să-și extindă activitatea pe noi piețe de desfacere cum ar fi: România, Belgia, Marea Britanie, Germania, SUA, Canada, Țările Baltice și Coreea de Sud.

Printre antreprenorii care au semnat contracte de acordare a suportului financiar este și Leonid Margine din Nisporeni, proprietarul unei afaceri specializate în producerea, prelucrarea și comercializarea ceaiului. „În prezent, produsele noastre ajung pe rafturile magazinelor din Marea Britanie, Țările de Jos și Irlanda. Din grantul obținut de la ODA ne propunem să realizăm un studiu pentru identificarea noilor clienți și parteneriate în Țările Baltice și, ulterior, plasarea produselor noastre pe piața acestor țări”, susține antreprenorul.

Prin intermediul Programului de Creștere a Competitivității IMM și Internaționalizarea acestora, antreprenorii pot beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de business voucher (până la 100 mii de lei) și grant în valoare de până la 2 milioane de lei.

Foto: ODA

img23000308

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!