ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2022, ODA a alocat peste 720 mln de lei pentru susținerea antreprenorilor

14:31 | 24.01.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. În anul 2022, fiecare al zecelea antreprenor din Republica Moldova a primit suport de la stat prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), iar volumul finanțării acordate sub formă de granturi, garanții financiare sau subvenții este de circa 720 mln de lei. Cifrele au fost prezentate astăzi de directorul ODA, Dumitru Pîntea, transmite MOLDPRES.

„Astfel, în anul 2022, 1375 de întreprinderi au fost susținute prin diferite programe. Dintre acestea, 541 de companii au accesat finanțare nerambursabilă în valoare totală de circa 162 milioane de lei, care au menținut sau creat circa 3300 locuri de muncă. Pentru 469 de afaceri au fost oferite garanții financiare în valoare de 554 milioane de lei, care au susținut credite de circa 1 miliard de lei. În același timp, pentru alte 86 de afaceri au fost rambursate parțial cheltuielile pentru participarea la expoziții, iar 279 de companii au beneficiat de infrastructura de suport din cadrul celor 11 Incubatoare de afaceri”, a declarat Dumitru Pîntea.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a declarat că antreprenorii trebuie să vadă în autorități o susținere și nu un obstacol. „În anul 2023, vom continua lucrurile începute pentru ca antreprenorii să aibă la îndemână, fără bariere artificiale, instrumente financiare și vom continua să îmbunătățim modul în care susținem mediul de afaceri. Antreprenorii trebuie să vadă în stat un ajutor, o susținere, și nu un obstacol. Asta este marea schimbare pe care vrem să o atingem în acest an. Vom oferi noi finanțări prin ODA, vom continua simplificarea modului de a face afaceri în Republica Moldova, vom  aduce noi investiții, vom avansa în procesul de digitalizare și vom elimina toate barierele posibile din calea mediului de afaceri”, a conchis ministrul.

În anul curent, ODA planifică lansarea a patru noi programe care vor susține abilitarea economică a femeilor (Femei în afaceri), afacerile mici (Micii producători), creșterea capacităților de export (Furnizori locali) și dezvoltarea agro-pensiunilor (Turism rural).

Foto: ODA

img23000535

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!