ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șase persoane au fost reținute în urma perchezițiilor desfășurate la AIPA

16:07 | 24.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Șase persoane au fost reținute, iar altele 24 urmează a fi audiate în calitate de bănuit în urma perchezițiilor desfășurate astăzi la angajați din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), autorități publice locale și la mai mulți agenți economici. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă susținut în comun cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, transmite MOLDPRES.

Conducerea Procuraturii Anticorupție a subliniat că pe parcursul zilei de astăzi au fost efectuate 68 de percheziții. „Acțiunile s-au desfășurat în localitățile Chișinău, Bălți, Comrat, Glodeni, Sângerei, Râșcani, Fălești și Drochia. Totodată, alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate”, a spus Veronica Dragalin.

La rândul său, directorul CNA, Iulian Rusu, a menționat că investigațiile au loc în cadrul a 26 de cauze penale inițiate pentru abuz de putere sau abuz în serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

„Dosarele vizează gestionarea de către AIPA a fondurilor provenite din mai multe proiecte. Au fost stabilite scheme prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate către funcționari din cadrul AIPA. Sumele ajungeau până la 150 mii de lei (circa 7 500 de euro) per contract de subvenționare. Într-un singur episod, la un oficiu teritorial, a fost stabilit un prejudiciu în sumă de 3,5 mln de lei. Într-un alt oficiu din sudul țării au fost oferiți peste 100 mii de lei”, a afirmat Iulian Rusu.

Potrivit anchetei, actorii implicați în schemă erau funcționari AIPA, reprezentanți ai societăților comerciale și asociațiilor obștești. Totodată, beneficiari efectivi ai întreprinderilor erau inclusiv mai mulți primari. Investigațiile vizează Programul LEADER și Proiectul privind acordarea plăților pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural. Organele anticorupție urmează să stabilească dacă în schemă au fost implicate fondurile Uniunii Europene.

În cadrul perchezițiilor de astăzi au fost ridicați peste 350 mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, telefoane mobile, un calculator și două arme. Investigațiile pe acest caz continuă pentru a stabili toate circumstanțele și modalitățile de oferire a subvențiilor. 

img23000542

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!