ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alte trei cazuri de Kraken au fost înregistrate în R. Moldova

15:00 | 02.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație. În urma analizelor au fost identificate alte trei cazuri de XBB.1.5 (Kraken), sublinie a Omicron, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, rezultatele reacției efectuate la 1 februarie au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: mun. Chișinău, raioanele Ceadîr-Lunga, Criuleni, Ialoveni, Ștefan Vodă și Orhei, fiind confirmate inițial prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). Varianta Omicron a fost identificată la șase bărbați și 10 femei. Sublinia XBB.1.5 (Kraken) a fost confirmată la trei persoane (două femei și un bărbat ). În prezent, aceasta este cea mai contagioasă sublinie a Omicron.

La nivel mondial, secvențierea virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate în perioada 04-31 ianuarie 2023, denotă că în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5  (Kraken) este de 5,6%, în Asia – 2%, în America de Nord – 25,7%. Conform datelor din 31 ianuarie, subvarianta XBB.1.5 este dominantă la nivel global, cu o pondere de 16,8% din numărul total de secvențieri realizate.

Foto: ANSP

img23000843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!